Parsaban organiseert in 2023 wederom een cultuurhistorische reis naar Armenië en Georgië in Transkaukasië of anders gezegd de Zuidelijke Kaukasus. Het gebied verkeerde al in de oudheid aan de periferie van grote wereldmogendheden.
Het Perzische en Romeinse Rijk voerden voor eeuwenlang bittere oorlogen met elkaar om de heerschappij over dit strategische gebied.
Voor een lange periode waren het de Iraanse dynastieën zoals de Achaemeniden, Parthen en Sasaniden die over deze regio regeerden, waardoor het Zoroastrisme de dominante religie werd.
In de 4e eeuw bekeerde een groot deel van Armenië en Georgië zich tot het christendom, waardoor ze een totaal nieuwe weg insloegen.
In de 8e eeuw werd het gebied onderdeel van het islamitisch kalifaat en de islam werd binnen de regio verspreid. Het gebied werd later veroverd door Seljukse Turken, Mongolen, Iraanse Safaviden, de Ottomanen en tenslotte de Russen.
Kortom het is een gebied met een turbulente geschiedenis, waar machthebbers, culturen en religies elkaar in rap tempo hebben afgewisseld.
Gedurende de reis nemen we u aan de hand van lezingen en verhandelingen mee naar de verre geschiedenis van de regio. U maakt onder meer kennis met het rijk van Urartu waarvan de Armeniërs volgens historici afstammen, en met de oude koninkrijken Karthli en Iberia die onderdeel uitmaakten van het gebied van het huidige Georgië.
We staan stil bij de bijzondere kunst- en architectuurstijl, vooral vertaald in de bouw van magistrale kerken, kathedralen en kloosters maar ook in andere unieke artistieke expressies zoals de miniatuurkunst en bas-reliëfsculpturen.
Ook de moderne geschiedenis in de zuidelijke Kaukasus krijgt veel aandacht.
Nieuwe regionale mogendheden zoals Turkije, Iran en Rusland, wedijveren tot op de dag van vandaag om politieke, militaire, religieuze en culturele invloed in het gebied. De moderne geschiedenis van Armenië is doordrenkt met trauma’s.
Vooral de collectieve deportatie van Armeniërs begin 20ste eeuw door Turkije, bekend als de Armeense Genocide en de verwoestende oorlog met Azerbeidzjan om de enclave Nagorno-Karabach hebben diepe wonden geslagen. Maar komen de vijanden van Armenië alleen van buitenaf of ook van binnenuit?
De nationale geschiedschrijving van Georgië beperkt zich tot de korte glorietijd van de 12e eeuw, de tijd van David de Bouwer en zijn achterkleindochter koningin Tamar, maar zwijgt over de periode die daarna komt. Een periode van meer dan 500 jaar van onderworpenheid aan de Perzen en de Turken om in de 19e eeuw plaats te maken voor de Russen en later het Sovjet Rijk.
Het Georgië van vandaag is naarstig op zoek naar een nieuwe nationale identiteit en dit is tegelijk de uitdaging waar de nieuwe leiders van het land voor staan; want deze nieuwe nationale identiteit kan leiden tot het onderdrukken van de natuurlijke diversiteit in het land.
Parsaban nodigt u uit om kennis te maken met deze twee oude naties, die hoewel op de wereldkaart minuscule staatjes, beide een grootse en rijke cultuur vertegenwoordigen. Dit levert een unieke reis op langs vele werelderfgoedmonumenten, alle gelegen in een wonderschoon landschap.
Reisleiding op academisch niveau
Deze reis wordt begeleid door een reisleider met zeer gedegen kennis van de geschiedenis van de oudheid, moderne geschiedenis, kunst en architectuur van het gebied.
Cursus Armenië & Georgië (een cultuurhistorische verkenning)
Om goed voorbereid aan uw reis te beginnen, kunt u kosteloos deelnemen aan de cursus Armenië & Georgië. Deze cursus neemt een hele dag in beslag, waarbij aan de hand van een powerpointpresentatie de geschiedenis van het gebied chronologisch wordt besproken.
Tevens ontvangt u een exemplaar van de syllabus ‘Geschiedenis van Armenië en Georgië’, historische kaarten en tijdlijnen.
Karakter van de reis:
De groepsreizen van Parsaban hebben een cultuurhistorisch karakter.
De bedoeling daarvan is dat u uw ervaringen tijdens de reis goed kunt plaatsen in de culturele en historische ontwikkelingen van het gebied waardoor uw reis een diepgaand karakter krijgt. De verhandelingen/lezingen tijdens de reis worden gehouden op een voor ieder toegankelijke wijze.
Naast de excursies en lezingen/verhandelingen is er ook ruimte voor individuele activiteiten.
De excursies zijn zodanig gepland dat u desgewenst een deel van de dag op eigen gelegenheid op pad kunt, vooral in de grote steden. Er worden soms gezamenlijke maaltijden georganiseerd, maar u kunt in alle vrijheid uw avond naar eigen wens invullen.
Reisleiding:
Margot Verkaik werkt sinds 2014 als reisleider voor Parsaban.
Zij staat bekend als een uitstekende organisator en een enthousiaste verteller!
Nadat ze de Perzische taal had geleerd, begon ze haar carrière als reisleider Iran bij Parsaban.
Na een intensieve training, bijscholing en ook studiereizen heeft ze zich inmiddels ook ontwikkeld tot reisleider voor Armenië en Georgië. Margot heeft al met succes reizen in deze landen begeleid.
Zij heeft veel kennis over de geschiedenis, kunst en architectuur van het gebied. Zij kan u ook veel vertellen over de geschiedenis, christelijke iconografie en hagiografie van beide landen.
Noyan Sahami is oprichter van Parsaban en begeleidt sinds 2008 cultuurhistorische reizen voor Parsaban naar landen in het Midden-Oosten, de Kaukasus en Centraal-Azië. Hij is een geboren verhalenverteller en beschikt over een brede kennis van de geschiedenis, kunst en religie van de landen die Parsaban aandoet. Hij is geboren en getogen in Iran en woont nu ruim 30 jaar in Nederland.
Hij geeft cursussen, lezingen en gastcolleges over uiteenlopende thema’s, waaronder de kunst en geschiedenis van de Zijderoute, de geschiedenis en politiek van het Midden-Oosten en de oosterse (islamitische ) kunst en architectuur.
Hij beschikt over een unieke kennis van westerse en oosterse iconografie, oosterse epigrafie, islamitische kalligrafie en andere vormen van ornamentale decoraties in oude en moderne architectuur.
Hij begeleidt al jaren kunsthistorische reizen door Armenië en Georgië en heeft diepgaande kennis over de geschiedenis, kunst en architectuur van beide landen.
"Ik wil u graag van alles vertellen over de spannende geschiedenis van deze twee kleine landen met hun groots verleden en Ik zal u kennis laten maken met de wonderschone iconografie, tot verbeelding sprekende hagiografie en hybridische unieke architectuur van Georgië en Armenië"