PARSABAN

Cultuurhistorische reizen

Groepsreis Iran

'Langs de koningswegen naar het rijk van Elam' (22 dagen)

Algemene reisbeschrijving

Tijdens deze 22-daagse reis naar Iran maakt u diepgaand kennis met het oude Perzische rijk alsook met het Iran van nu.
De reis, deels via de oude Perzische Koninklijke Wegen, voert ons langs maar liefst 9 Unesco-werelderfgoedsites.
De reis is in alle opzichten gevarieerd en kenmerkt zich door diversiteit aan natuur, etnische bevolkingsgroepen, cultuur en architectuur.
Niet alleen de bekende paleizen van Darius en Cyrus, maar ook minder bekende sites zoals de tombe van Mongoolse Sultan Uljaitu in Sultania en het pre-islamitische tempelcomplex van Takhte Soleiman in West-Iran vallen hieronder.
Ook bijzonder in het programma is een verkennende tocht door het platteland van het Iraanse Koerdistan en een bezoek aan het dorp Palangan met zijn prachtige natuurlijke ligging in het gebergte van West-Iran.

We bezoeken tevens de provincie Khuzistan met haar zeer gastvrije bevolking. Daarvoor rijden we dwars door het Zagrosgebergte in het zuidwesten van Iran. Een ongerept gebied van bijzondere schoonheid en vol verborgen cultuurschatten uit de oudheid, zoals het tempelcomlex van Choqa Zanbil en de historische steden Susa en Shushtar.

Voorts verlengen we het verblijf in Shiraz om naast een bezoek aan Persepolis ook de minder toeristische, maar indrukwekkende paleizen en forten in FiroezAbad en Bishapour in het gebied van de rondtrekkende nomaden te kunnen bewonderen.

Gedurende de reis is tevens ruime aandacht voor het alledaagse leven in Iran.
Afhankelijk van de mogelijkheden bezoeken we onderweg bijvoorbeeld een dorpskliniek, een basisschool, een boerenbedrijf of gaan we in gesprek met een geestelijke.

Cultuurhistorische reisleiding op academisch niveau:
De reis wordt begeleid door een Iran-kenner die tijdens de reis met zijn/haar verhandelingen de oudheid tot leven weet te brengen en door zijn kennis van de taal en cultuur vele deuren voor u weet te openen.

Excursies:
Bij deze reis zijn vele excursies inbegrepen die afhankelijk van het gebied in het teken staan van de natuur, de architectuur, de historie of het leven van alledag in Iran. De excursies zijn zodanig gepland dat u vaak een deel van de dag op eigen gelegenheid op pad kunt. Er worden soms gezamenlijke maaltijden georganiseerd, maar u kunt in alle vrijheid uw avond naar eigen wens invullen en gezellig in een plaatselijk restaurant aanschuiven of ingaan op een uitnodiging van een Iraans gezin om bij hen thuis te eten.

Cursussen voorafgaand aan de reis:

Om goed voorbereid aan uw reis te beginnen, kunt u kosteloos deelnemen aan een cursus Iran. In deze cursus maakt u aan de hand van een PowerPointpresentatie kennis met de geschiedenis van het pre-islamitische en islamitische Iran. Deze cursus zorgt ervoor dat u de bezienswaardigheden tijdens de reis in hun historische context kunt plaatsen. Daarnaast kunt u kosteloos deelnemen aan een inleidende cursus Perzisch. Deze cursus stelt u in staat om tijdens uw bezoek enkele zinnen te spreken met de Iraniërs, die daardoor aangenaam zullen worden verrast. Er is lesmateriaal voor u beschikbaar voor thuis en onderweg.

Reisleiding:

Margot Verkaik heeft de Perzische taal gestudeerd en is sinds 2014 werkzaam voor Parsaban als reisleider.
Ze heeft inmiddels een zeer brede kennis van de Iraanse taal, cultuur en (kunst)geschiedenis.

'Iran is een verborgen schatkamer, bestemd voor fijnproevers" ik begeleid u er graag doorheen'

Noyan Sahami is oprichter van Parsaban en begeleidt sinds 2008 met succes cultuurhistorische reizen voor Parsaban naar landen in het Midden-Oosten, de Kaukasus en Centraal Azië.

Hij is een geboren verhalenverteller en beschikt over zeer veel kennis van de geschiedenis, kunst en religie van de landen die Parsaban aandoet. Hij is geboren en getogen in Iran en woont nu ruim 30 jaar in Nederland.
Noyan spreekt vloeiend Nederlands en Farsi en heeft in Nederland gewerkt als beëdigd tolk en vertaler en docent interculturele communicatie. Ook spreekt hij Engels, Spaans en Arabisch.
Hij geeft cursussen en lezingen over uiteenlopende thema’s, waaronder de kunst en geschiedenis van de Zijderoute, de geschiedenis en politiek van het Midden Oosten en de oosterse (islamitische ) kunst en architectuur.