PARSABAN

Cultuurhistorische reizen

Groepsreis Iran

'Kooplieden, dichters en pelgrims' (18 dagen)

Algemene reisbeschrijving

Deze reis voert u via de oude Zijderoute vanaf het uiterste noordoosten van Iran naar het uiterste noordwesten. Al sinds de oudheid bereizen karavanen van kooplieden en pelgrims deze route. De reis begint in de stad Mashhad, niet alleen de hoofdstad van de legendarische provincie Khorasan en bakermat van de middeleeuwse Iraanse kunst en literatuur maar thans ook een universiteitsstad met veel mondaine Iraniërs.

We bezichtigen vanuit Mashhad de kroonjuwelen van de provincie Khorasan; het prachtige complex van Imam Reza en de steden Neyshabur en Tus, waar middeleeuwse Perzische denkers en dichters als Ommar Khayyam en Ferdowsi hun mausoleum hebben.

We reizen verder naar de stad Gonbad-e Kavus in de provincie Golestan, een etnische smeltkroes bestaande uit Iraanse Turkmenen, Armeniërs, Georgiërs en Perzen. We vervolgen de reis langs de oude Zijderoute naar de historische provincie Semnan, grenzend aan de woestijn Dasht-e Kavi, en bezoeken de steden Damqan en Bastam met een roemrijk verleden. Hier hebben vele vroegmiddeleeuwse bouwwerken de tand des tijds en de zwaarden van steppekrijgers overleefd.

We reizen langs de monumentale steden Ardabil en Tabriz naar het Urmia Zoutmeer in het noordwesten, ter hoogte van 2400 meter, waar het Iraanse en Armeense plateau elkaar kruisen. Dit gebied behoorde ooit tot het koninkrijk Urartu en later het koninkrijk Armenië, voordat het door het Perzische rijk werd ingelijfd.

Met het afleggen van deze route verruilen we de droge steppelanden en het kale woestijnlandschap in het oosten met besneeuwde bergtoppen en valleien van het Alborz Gebergte in het westen. Perzisch-islamitische bouwwerken worden afgewisseld met imposante Armeens-christelijke kloosters.
We ontmoeten Iraniërs met uiteenlopende etnische achtergronden zoals de Azeri’s, Turkmenen, Koerden en Armeniërs en we maken kennis met hun geschiedenis, tradities en culinaire hoogstandjes. Deze reis biedt u, zowel landschappelijk, etnisch als kunsthistorisch een schat aan diversiteit.

Cultuurhistorische reisleiding op academisch niveau:
De reis wordt begeleid door een Iran-kenner die tijdens de reis met zijn/haar verhandelingen de oudheid tot leven weet te brengen en door zijn kennis van de taal en cultuur vele deuren voor u weet te openen.

Excursies:
Bij deze reis zijn vele excursies inbegrepen die afhankelijk van het gebied in het teken staan van de natuur, de architectuur, de historie of het leven van alledag.
De excursies zijn zodanig gepland dat u vaak een deel van de dag op eigen gelegenheid op pad kunt. Er worden soms gezamenlijke maaltijden georganiseerd, maar u kunt in alle vrijheid uw avond naar eigen wens invullen en gezellig in een plaatselijk restaurant aanschuiven of ingaan op een uitnodiging van een Iraans gezin om bij hen thuis te eten.

Cursussen voorafgaand aan de reis:

Om goed voorbereid aan uw reis te beginnen, kunt u kosteloos deelnemen aan een cursus Iran. In deze cursus maakt u aan de hand van een PowerPointpresentatie kennis met de geschiedenis van het pre-islamitische en islamitische Iran. Deze cursus zorgt ervoor dat u de bezienswaardigheden tijdens de reis in hun historische context kunt plaatsen. Daarnaast kunt u kosteloos deelnemen aan een inleidende cursus Perzisch. Deze cursus stelt u in staat om tijdens uw bezoek enkele zinnen te spreken met de Iraniërs, die daardoor aangenaam zullen worden verrast. Er is lesmateriaal voor u beschikbaar voor thuis en onderweg.

Reisleiding:

Margot Verkaik heeft de Perzische taal gestudeerd en is sinds 2014 werkzaam voor Parsaban als reisleider.
Ze heeft inmiddels een zeer brede kennis van de Iraanse taal, cultuur en (kunst)geschiedenis.

" Iran is een verborgen schatkamer, bestemd voor fijnproevers" ik begeleid u er graag doorheen"

Noyan Sahami is oprichter van Parsaban en begeleidt sinds 2008 met succes cultuurhistorische reizen voor Parsaban naar landen in het Midden-Oosten, de Kaukasus en Centraal-Azië.

Hij is een geboren verhalenverteller en beschikt over zeer veel kennis van de geschiedenis, kunst en religie van de landen die Parsaban aandoet. Hij is geboren en getogen in Iran en woont nu ruim 30 jaar in Nederland.

Noyan spreekt vloeiend Nederlands en Farsi en heeft in Nederland gewerkt als beëdigd tolk en vertaler en docent interculturele communicatie. Ook spreekt hij Engels, Spaans en Arabisch.
Hij geeft cursussen en lezingen over uiteenlopende thema’s, waaronder de kunst en geschiedenis van de Zijderoute, de geschiedenis en politiek van het Midden-Oosten en oosterse (islamitische ) kunst en architectuur.