PARSABAN

Cultuurhistorische reizen

Groepsreis Iran

'Kooplieden, dichters en pelgrims' (18 dagen)

Reactie reizigers

Cecile en Han Willems, Huis ter Heide
Groepsreis maart 2022

- Voorbereidende bijeenkomst Iran in Amsterdam: Zoals we gewend zijn bij Parsaban was dit weer een uitstekende bijeenkomst waarbij zowel de praktische als de cultuur-inhoudelijke aspecten goed belicht werden. Altijd ook een mooie teaser cq opmaat voor de reis!
- Vervoer ter plaatse en de chauffeurs: Zeer goede bus, met voor iedereen minimaal 2 zitplaatsen en dus altijd een raamplaats. Dat was ook erg prettig, want de reistijden zijn soms behoorlijk lang. Over de chauffeurs Reza en Mohammed niets dan goeds! En heel fijn dat we WiFi hadden in de bus. Daardoor had je tijdens de reis tijd om ook het thuisfront op de hoogte te houden.
- Hotels: Alle hotels waren goed tot zeer goed, vaak op de Wifi na maar dat werd dus in de bus gecompenseerd!
- Reisleiding en de plaatselijke gids: Margo kenden we al van een eerdere reis, en dat zij uitstekende en diepgaande kennis van Iran had was ons al bekend. Dat ze vloeiend Parsi spreekt is zeer nuttig gebleken, want er waren tijdens onze reis wel enkele niet door Parsaban veroorzaakte drempels te nemen. Margo heeft ze alle opgelost op een kordate doortastende wijze. Wat de plaatselijke gids Amir betreft: een vrolijke behulpzame man die altijd klaar stond.  

- Uw algemene indruk van de reis: Een mooie, boeiende cultuurreis in een nog weinig bezocht deel van Iran. Mede door de corona-nasleep hebben we zelfs geen andere bussen gezien, alle chinezen zaten ook nog thuis. Wel was het veel kouder dan we verwacht hadden, maar de geweldige besneeuwde bergen waar we doorheen reden maakte dat meer dan goed.
Geweldige landschappen hebben we gezien, dat was voor ons onverwacht maar wel heel speciaal!

Kees en Marianne, Haarlem
Groepsreis maart 2022
- Voorbereidende bijeenkomst Iran in Amsterdam: Prima. Jammer dat we eerder weg moesten.
- Vervoer ter plaatse en de chauffeurs: Goeie bus, lekker de ruimte. Mohammed bleek een uitstekende chauffeur en Reza was heel behulpzaam. Gelukkig liet het weer op de 1 na laatste dag het nog toe om een befaamde Parsaban picknick mee te maken. Helaas liet het weer het niet toe om dit vaker te doen.
- HotelsIn het algemeen prima. Ook het hotel in Maku, de tourist Inn, was weliswaar simpel maar gewoon voldoende, schoon, prima WiFi/internet en gastvrij personeel. Het Kadus hotel in Rasht vonden wij tegenvallen, veel bling bling beneden in de hal ed, maar de kamer stonk naar rook, herrie van buiten, indeling badkamer slecht en slechte wifi. Om een andere kamer gevraagd die iets beter was.
- Reisleiding en de plaatselijke gids: Veel gelachen met Amir en Margot is een prima reisleider. Goed ook dat Margot aanvoelde dat het heiligdom in Mashad een hoogtepunt was in de reis dat velen niet wilde missen. Het feit dat Margot een access point met internetverbinding in de bus had vinden we een groot voordeel.

- Uw algemene indruk van de reis: We vonden het een prachtige reis en hebben weer genoten van al het moois dat we gezien hebben, het land en de vriendelijke bevolking.

Marion Veltenaar, Den Haag
Groepsreis maart 2022
Het gebied waar we op de kooplieden-reis in noord-iran doorheen trokken, is buitengewoon prachtig en de reis zeer afwisselend.
Er was afwisseling van cultuur-historische schatten, van grootschalige religieuze complexen tot een bescheidener kleinood in een museum.
Er was volop afwisseling ook van het landschap, met imposante bergketens, woestijnen, rijstvelden of fruitboomgaarden. En dan was er ook nog volop afwisseling van de weersomstandigheden,  met -vooral de eerste week- nogal wat minder gewenste regen en mist. Daarna echter, aan de andere kant van de bergen, scheen zon volop. Weer later werden we verblijd door pakken sneeuw, hier en daar bekroond door wat ijspegels. Dat was echt genieten, vooral omdat het niet guur en alleen maar mooi was.

De chauffeurs Mohammad en Reza, van wie de één vooral reed en de ander oa de catering op zich nam, loodsten ons veilig onder al die weersomstandigheden door het gevarieerde landschap van noord Iran.

Een reisleidster als Margot is onder al die omstandigheden ideaal. Vanzelfsprekend is op de eerste plaats de vele informatie die zij met ons deelde van toegevoegde waarde, zowel wat betreft cultuur-historische aspecten betreft als de sociaal-culturele van het huidige Iran. Maar niet minder belangrijk is de ontspannen sfeer van de “begeleiding”, doortastend en toch flexibel, met gevoel voor humor en aandacht voor de persoonlijke behoeften van de deelnemers. Eén van de hoogte punten was voor mij Ardabil. Het soefi-complex was van een wonderbare schoonheid, zowel van binnen als van buiten. De sneeuw droeg daar nog veel aan bij (van buiten). Het hotel lag in het centrum en er was voldoende gelegenheid om er na de groepsactiviteiten nog even op uit te trekken, bij voorbeeld om het mausoleum-complex nog eens rustig opnieuw te bekijken, deels ook bij avondlicht.

Monique Hulsebosch, Barendrecht
Groepsreis 20 april 2019

Ik heb een fantastische reis gehad onder leiding van Noyan!
Accommodaties en begeleiding tijdens de reis prima in orde. De chauffeurs reden erg goed en kalm en ook de verzorging van hun groep onderweg.
De lezingen van Noyan vond ik heel verhelderend  en ook zijn uitleg over maatschappelijke onderwerpen vond ik erg goed.
Hierdoor heb ik niet alleen een beeld gekregen van de architectuur etc. maar ook van de geschiedenis van dit land en waarom het daar nu is zoals het is. De lezingen vooraf hebben hier ook aan mee geholpen en ook een goede aanloop naar de reis.

Charlotte Abma, Bussum
Groepsreis 20 april 2019
Fantastische reis met een enthousiaste, goedlachse en zeer ervaren  gids aan Noyan.
Prima team van de chauffeurs. Zij verzorgen regelmatig een heerlijke pick-nick. Van mijn kant een 10!!

Henk van Jaarsveld & Truce Soeter, Molenhoek
Groepsreis 20 april 2019
Bijeenkomst(en)ter voorbereiding op de reis  Erg leuk en helpt bij de vakantievoorbereiding.  
Kwaliteit vervoer en catering gedurende de reis:  Prima en goedverzorgd met elke dag verse koekjes.
Accommodatie  Ook prima Reisleiding  De reisleiding (Noyan) was goed. Het is best fijn om de kennis over het land, cultuur en geschiedenis in het Nederlands te horen. De wijze van vertellen met humor was ook goed.
Ook vond ik het prettig dat als we ergens waren of een pauze hadden hiervoor de tijd genomen werd. Dit maakte dat, ondanks soms lange dagen in de bus, de reis ontspannen voelde. 
Uw totale indruk van de reis:  Het was voor mij de 2e keer naar Iran.
Deze reis naar Noord-Iran is echt een andere reis dan klassiek Iran en had ik voor geen goud willen missen.

Nico Olofsen, Amsterdam
Groepsreis 20 april 2019
Bijeenkomst(en) ter voorbereiding op de reis: Goed, informatief, lekkere lunch, duidelijke uiteenzetting over de streken waarheen de reis ons zou leiden   
Kwaliteit vervoer en catering gedurende de reis: Goed, ruime touringcar; fijne chauffeurs die hun taken toegewijd en met liefde doen en daar veel voldoening uit krijgen; goed doorhun verzorgde lunches en uitgebreide koffiestops op vaak mooie plekken; goed uitgekozen locaties wanneer we ‘binnen’ de lunch gebruikten   
Accommodatie: Goede hotels (de een uiteraard beter dan de ander)  
Reisleiding: Noyan heeft grote kennis van de geschiedenis ende cultuur van het land en van de streken. Hij is in staat op een boeiende, met humor doorspekte en rustige manier die kennis met de groep te delen zonder dat het een aaneenschakeling wordt van feiten en jaartallen, maar meer een "organisch" geheel waardoor ik een goed begrip kreeg van het waarom, wat en waar 
Uw totale indruk van de reis: Een prachtige reis die een perfecte aanvulling is op de eerste reis die vooral de toeristische hoogtepunten bezocht. Opnieuw een goede uitvoering van de reis met opnieuw een fijn stel chauffeurs

Jacobien kok, Hengelo
Groepsreis 20 april 2019
 De eerste bijeenkomst in Amsterdam was zeer informatief, goed voorbereid en leuk om voor het eerst kennis te maken met de andere reisgenoten. De lucht was uitstekend Vervoer en catering gedurende de reis. Helemaal prima.
Veel ruimte in de bus. Twee gezellige en goede chauffeurs en d koffie met koekje en picknicks helemaal uit de kunt. 
Accommodaties:  Prima tot zeer luxe. 
Reisleiding: Met Noyan als reisleider: altijd uitstekende informatie, veel humor en het gaat nooit vervelen. Machteld en ik hebben een heerlijke reis gehad, vol nieuwe indrukken en het heeft onze kijk op Iran - net als bij onze eerste reis- zeer positief beïnvloed.
Een reis die zeer de moeite waard is. 

Bibi Bär- Jansen, Doorn
Groepsreis 22 april 2017
1- Voorbereidingsbijeenkomsten:
Het was een goede instructieve bijeenkomst. Ik vond het plezierig dat deze korte tijd voor de aanvang van de reis plaats vond.
De accommodatie en de verzorging waren uitstekend. Dit keer ben ik niet naar de taalbijeenkomst geweest en vind het achteraf jammer dat ik niet de moeite heb genomen e.e.a. nog eens door te nemen. Zeker voor een reis in dit gebied waar weinig toeristen komen en er helaas weinig mensen een beetje Engels spreken.
2- Vervoer en catering:
Bus was uitstekend, voldoende plaats, vlot in- en uitstappen, bijna geen tijdverlies met de bagage in- en uitladen. Reza en Hoesseini vormen een gouden koppel, inventief en zeer behulpzaam. De catering was prima verzorgd, ik ben dol op picknicken en vond het ook erg leuk om zo in restaurantjes te komen waar je zelf aan voorbij zou lopen.
3- Accommodatie:
Prima, soms heel goed, soms wat minder.
4- Reisleiding:
Uitstekend, altijd in voor een kleine improvisatie, waardoor er extra’s buiten het reisschema om, gezamenlijk ontdekt werden. Heel informatief wat betreft: geschiedenis, het huidige Iran en literatuur.
5- Totale indruk: Heel interessante reis. Cultureel en landschappelijk bijzonder aantrekkelijk.

Jan & Margo Roberts, Limbricht
Groepsreis 22 april 2017
1- Bijeenkomsten ter voorbereiding op de reis
Prettig om vooraf al kennis te maken met onze reisgenoten en zoals gebruikelijk bij Parsaban een duidelijke uitleg over de reis en de geschiedenis. De lunch was ook goed verzorgd.
2- Kwaliteit vervoer en catering gedurende de reis
Goede bus met 2 uitstekende chauffeurs. Beiden zorgden samen met de reisleiding voor smakelijke picknicks onderweg. Ook de nodige koffie- en thee-stops met lekkere koekjes werden niet vergeten. Er was voldoende ruimte in de bus.  
3- Accommodatie
De hotels in grotere plaatsen zoals Mashhad, Teheran en Tabriz waren uitstekend en in kleinere plaatsen ruim voldoende tot goed.
4- Reisleiding
Noyan is naast reisleider ook een goed verteller met veel kennis van de Perzische en Armeense geschiedenis, cultuur en religies. Tussendoor gebeurt dit bij hem vaak met de nodige humor.
5- Uw totale indruk van de reis
Uitstekend!
Deze reis mag elk jaar in programma van Parsaban opgenomen worden.

Jeanet den Haan en Connie Bramer, Noordwijk
Groepsreis 22 april 2017
1- Bijeenkomsten ter voorbereiding op de reis
Wij hebben evenals de vorige keer weer genoten van de extra informatie die we hebben gekregen tijdens de voorlichtingsmiddagen.
Een aanrader voor wie beslagen ten ijs de reis naar Noord-Iran gaat maken.
2- Kwaliteit vervoer en catering gedurende de reis
Prima vervoer met dito betrokken chauffeurs. De heerlijke Iraanse koekjes bij de koffie en de thee, de uitstekend verzorgde lunches op bijzondere plekken maken de reis compleet (anders).  
3- Accommodatie
Op een enkele plek na prima hotelkamers.
4- Reisleiding
Geschiedkundig en historisch een uitstekende gids.
5- Uw totale indruk van de reis
Al met al een reis die ertoe doet. Een mooie aanvulling op de vorige Iran reis.

Hans Alles, Amsterdam
Groepsreis 22 april 2017
1- Bijeenkomsten ter voorbereiding op de reis
Was prima!
2- Kwaliteit vervoer en catering gedurende de reis
Vervoer was allemaal prima, de catering was goed maar soms duurde het met name tussen de middag wat lang. Het leukste en lekkerste zijn toch de picknicks
3- Accommodatie
Prima!
4- Reisleiding
Eigenlijk heb ik deze reis o.a. gekozen omdat jij de reisleider was.
Ik ben wat de verhalen en gesprekken betreft weer goed aan mijn trekken gekomen. Ik ben heel blij om een "ander" Iran gezien te hebben en heb me ook hier en daar verbaasd en een veel genuanceerder beeld van het land gekregen.
5- Uw totale indruk van de reis
Prima, smaakt naar meer

Karel Sirag & Ineke de Lange, Amersfoort
Groepsreis 27 februari 2016
1- Voorbereidingsbijeenkomsten:
Interessant en nuttig, op een prettige en goed bereikbare locatie.
2- Vervoer en catering:
Prima bus met volop ruimte; chauffeurs met een uitstekende rijvaardigheid in het chaotische verkeer en met een enorme inzet, die op humorvolle wijze letterlijk alles deden om het ons naar de zin te maken. We werden ook voortdurend getrakteerd op allerlei lekkere versnaperingen.
3- Accommodatie:
Overal prima hotels
4- Reisleiding:
Grote deskundigheid, boeiende verhalen, mooi voorgedragen poëzie, enthousiasme en humor maakten de reis tot een bijzondere belevenis. Een van de redenen dat dit al onze derde reis met Parsaban was.
5- Totale indruk:
Deze reis gaf een goede indruk van de diverse bevolkingsgroepen en culturen in dit deel van Iran in heden en verleden.
Het was ook interessant hoeveel raakvlakken er zijn met andere landen in de regio, zoals Armenië en Turkije.
Fraaie natuur in het noordwesten. Minder toeristisch dan het centrale deel van het land.

Lievin Bulcaen & Lucrece de Cock, Kortrijk, België
Groepsreis 27 februari 2016
1- Bijeenkomsten ter voorbereiding op de reis
De voorbereiding op de reis is op zijn eigen al interessant, het is de uitstap naar Amsterdam waard: gezellige babbel, kennismaking met de toekomstige reisgenoten, de zeer lekker lunch, de geschiedenis.
2- Kwaliteit vervoer en catering gedurende de reisVliegtuigreis was zeer goed, voor zowel de tijdstippen als de catering, idem voor de busreis en de inzet van de chauffeurs wordt ten zeerste gewaardeerd.
3- Accommodatie
De accommodatie was voor mij goed, gezien de plaatsen die we aangedaan hebben nog niet zo toeristisch zijn.
4- Reisleiding
De reisleiding was optimaal, is ook de reden voor de belangstelling van uw reizen.

Friedel Nijman, Alkmaar
Groepsreis 27 februari 2016
1- Bijeenkomsten ter voorbereiding op de reis
Goede locatie, volledige informatie, goed voorbereid.
2- Kwaliteit vervoer en catering gedurende de reisPrima bus, attente en reuze lieve chauffeurs, altijd voldoende te drinken, lekkere lunches, voldoende stops.
3- Accommodatie
De hotels waren ruim voldoende, soms een beetje armoedig maar altijd schone handdoeken en altijd een goed bed.
4- Reisleiding
Iran is voor mij vooral bijzonder omdat we een enthousiaste, meer dan deskundige reisleider hadden. Noyan weet enorm veel, en vertelt met passie. Daardoor weet hij ieders aandacht erbij te houden. Noyan is ook in sociaal opzicht een goede reisleider; geeft iedereen evenveel aandacht; toont betrokkenheid, ook als het hem wat minder boeit. Dat gecombineerd met zijn gevoel voor humor maken Noyan een prima reisleider.
5- Uw totale indruk van de reis
Ik heb een mooie reis gehad, in goed gezelschap en prima georganiseerd.
De bevolking blijft indrukwekkend gastvrij. Het landschap fascinerend

Jacob & Johanna de Vlas, Groenlo
Groepsreis 27 februari 2016
Onze ervaringen kunnen we kort samenvatten: de reis was heel uitgebreid en interessant.
We hadden niets van het programma willen missen.De bijeenkomsten ter voorbereiding op de reis waren prima en hebben een goede voorbereiding van de reis bevorderd. De kwaliteit van het vervoer en de catering waren goed.De accommodaties waren comfortabel.De reisleider gaf op een boeiende wijze interessante toelichting bij de prachtige sites die we hebben bezocht.