PARSABAN

Cultuurhistorische reizen

Groepsreis Iran

'Paleizen, tuinen en de verborgen citadels' (16 dagen)

Algemene reisbeschrijving                                                                                       

Deze reis begint in de indrukwekkende stad Shiraz, de hoofdstad van de provincie Fars of in het oud-Perzisch Parsa. Van hieruit hebben de Perzen - een van de Iraanse volkeren - onder leiding van hun legendarische vorsten Cyrus , Xerxes en Darius een groot wereldrijk gesticht.

De ceremoniële hoofdstad van de Perzen was de legendarische stad Persepolis, waaraan we vanuit Shiraz een uitgebreid bezoek brengen.

Shiraz staat ook bekend als de stad van de nachtegalen omdat het de geboorteplaats is van grote dichters als Sa’di en Hafez. In Shiraz besteden we aandacht aan deze dichters en brengen we een bezoek aan hun mooie mausolea.

Vanuit Shiraz rijden we oostwaarts naar Kerman en maken daar kennis met haar rijke architectuur en prachtige Bazaar, te danken aan haar strategische ligging op de handelsroutes. Erna vervolgen we de route naar de historische stad Bam, in 2003 getroffen door een verwoestende aardbeving maar inmiddels grotendeels gerestaureerd.  Een unieke kans om Bam weer te bezichtigen en bewonderen.

In de omgeving van Bam ligt ook Jiroft, een van de meest fascinerende en mysterieuze archeologische sites van Iran. De archeologen spreken van ‘Jiroft Beschaving’ die volgens sommigen nog ouder is dan de Mesopotamische beschaving. Hier zijn graftombes en tempelcomplexen - in de vorm van ziggoerats (trap-piramides) - opgegraven die we deels kunnen bezichtigen. In het Archeologisch Museum van Jiroft bevinden zich unieke artefacten uit de graftombes van Jiroft.

We reizen verder naar de aantrekkelijke woestijnstad Yazd met haar kenmerkende architectonische bouwwerken zoals de Qanat (ondergrondse irrigatiekanaal), badgirs ( windtoren) en de Ab Anbar ( cisterne) en we bezoeken een actieve vuurtempel dat nog veel Zoroastrische pelgrims naar de stad trekt.

Uiteraard verblijven we ook een aantal dagen in het tot de verbeelding sprekende Isfahan met haar Perzische tuinen, paleizen, wonderschone moskeeën en zelfs een christelijke Kathedraal. We wandelen in Isfahan over de romantische 17e-eeuwse bruggen van de rivier Zayande Roed en flaneren tussen de jonge inwoners van Isfahan.

In Kashan brengen we een bezoek aan haar stadspaleizen en de middeleeuwse bazaar waar de koopmannen sinds honderden jaren saffraan, rozenolie en hoogwaardige zijde verkopen.

Onze reis eindigt in de chaotische maar fascinerende hoofdstad Teheran, het toneel van de vele sociale en politieke omwentelingen in de moderne geschiedenis van Iran.

Cultuurhistorische reisleiding op academisch niveau:
De reis wordt begeleid door een Iran-kenner die tijdens de reis met zijn/haar verhandelingen de oudheid tot leven weet te brengen en door zijn kennis van de taal en cultuur vele deuren voor u weet te openen.

Excursies:
Bij deze reis zijn vele excursies inbegrepen die afhankelijk van het gebied in het teken staan van de natuur, de architectuur, de historie of het leven van alledag.
De excursies zijn zodanig gepland dat u vaak een deel van de dag op eigen gelegenheid op pad kunt. Er worden soms gezamenlijke maaltijden georganiseerd, maar u kunt in alle vrijheid uw avond naar eigen wens invullen en gezellig in een plaatselijk restaurant aanschuiven of ingaan op een uitnodiging van een Iraans gezin om bij hen thuis te eten.

Cursussen voorafgaand aan de reis:

Om goed voorbereid aan uw reis te beginnen, kunt u kosteloos deelnemen aan een cursus Iran. In deze cursus maakt u aan de hand van een PowerPointpresentatie kennis met de geschiedenis van het pre-islamitische en islamitische Iran. Deze cursus zorgt ervoor dat u de bezienswaardigheden tijdens de reis in hun historische context kunt plaatsen. Daarnaast kunt u kosteloos deelnemen aan een inleidende cursus Perzisch. Deze cursus stelt u in staat om tijdens uw bezoek enkele zinnen te spreken met de Iraniërs, die daardoor aangenaam zullen worden verrast. Er is lesmateriaal voor u beschikbaar voor thuis en onderweg.

Reisleiding:

Noyan Sahami is oprichter van Parsaban en begeleidt sinds 2008 met succes cultuurhistorische reizen voor Parsaban naar landen in het Midden-Oosten, de Kaukasus en Centraal-Azië.

Hij is een geboren verhalenverteller en beschikt over zeer veel kennis van de geschiedenis, kunst en religie van de landen die Parsaban aandoet. Hij is geboren en getogen in Iran en woont nu ruim 30 jaar in Nederland.

Noyan spreekt vloeiend Nederlands en Farsi en heeft in Nederland gewerkt als beëdigd tolk en vertaler en docent interculturele communicatie. Ook spreekt hij Engels, Spaans en Arabisch.
Hij geeft cursussen en lezingen over uiteenlopende thema’s, waaronder de kunst en geschiedenis van de Zijderoute, de geschiedenis en politiek van het Midden-Oosten en oosterse (islamitische ) kunst en architectuur.