PARSABAN

Cultuurhistorische reizen

Groepsreis Georgië

"Land van het Gulden vlies" (14 dagen)

Parsaban organiseert dit jaar eenmalig een natuur- en cultuurhistorische reis door Georgië. Deze groepsreis doet recht aan zowel de kunst en cultuur als de natuur van dit wonderschone land met haar grootse verleden.

Het gebied dat nu Georgië heet, bestond voor onze christelijke jaartelling uit autonome vorstendommen, elk met eigen culturele en etnische kenmerken, hetgeen - tot op de dag van vandaag- zorgt voor een opvallende diversiteit. Tijdens de rondreis komt u in aanraking met deze verscheidenheid aan tradities en culturen.

De reis vangt aan in de sympathieke hoofdstad Tbilisi met haar prachtige kerken en kloosters. Erna brengt de reis u oostwaarts naar Kakheti met zijn eeuwenoude wijncultuur en de kleurrijke steden Sighnaghi en Gremi. Met onze bus en 4X4 terreinwagens verkennen we vervolgens de Kaukasische bergen in het hoge noorden van Georgië. Een schitterende wandeling brengt u naar een hoogte van 2550 aan de voet van de berg Chaukhebi met adembenemende vergezichten.

Vanuit het noorden keren we terug naar het centrale deel van Georgië en bezoeken daar de historische steden Gori (geboorteplaats van Josef Stalin) en Akhalstikhe. We maken er kennis met de Gouden 12e en 13e eeuw van Georgië in de indrukwekkende grottenstad Vardzia van koningin Tamar en het wereldberoemde Gelati kloostercomplex van David de Bouwer; het symbool van het onafhankelijke en verenigde Georgië.

Vanaf hier trekken we verder naar het noordwesten van het land in de regio Boven-Svaneti voor een spectaculaire excursie naar een gletsjer, het prachtige stadje Mestia en het hoogst gelegen dorp van Europa, Ushguli. We verkennen met terreinwagens en te voet dit middeleeuws aandoende rurale gebied met haar unieke landschap en bijzonder gastvrije bevolking.

Na een avontuurlijke tocht door het Grote Kaukasusgebergte rijden we via de stad Zugdidi met haar prachtige paleizen en mooie botanische tuin naar de subtropische kustlijn van Georgië aan de Zwarte Zee.

Kortom; een complete rondreis door Georgië met aandacht voor de rijke cultuurhistorie, prachtige natuur en niet te versmaden eeuwenoude wijncultuur.


Reisperiode:
De maand juni is de beste periode om deze reis uit te voeren gezien het klimaat in het Kaukasusgebergte. De natuur is dan in volle bloei.


Cursus Georgië (een cultuurhistorische verkenning)
Om goed voorbereid aan uw reis te beginnen, kunt u kosteloos deelnemen aan de cursus voorbereiding Georgië. Deze cursus duurt een hele middag, waarbij aan de hand van een powerpointpresentatie de (cultuur) geschiedenis van het land chronologisch wordt besproken.
We besteden ook aandacht aan de praktische aspecten van de reis. Het is bij uitstek een goede gelegenheid om kennis te maken met uw reisgenoten en reisleider. Tevens ontvangt u een exemplaar van de syllabus ‘Geschiedenis Georgië’.
De lunch is inbegrepen.

Karakter van de reis:
De groepsreizen van Parsaban hebben een cultuurhistorisch karakter.
De reisleider zal veel aandacht besteden aan de (kunst)geschiedenis van de regio in het algemeen en Georgië in het bijzonder.

Tijdens deze reis zal er ook aandacht zijn voor de wonderschone natuur van Georgië.
Er zijn twee wandelingen (6 en 10km) in het programma opgenomen over overwegend vlak terrein, waarvoor een redelijke conditie is vereist.

Naast de gezamenlijke excursies is er ruimte voor individuele activiteiten.
De excursies zijn zodanig gepland dat u desgewenst een deel van de dag op eigen gelegenheid op pad kunt, vooral in de grote steden zoals Tbilisi en Batumi.

Er worden soms gezamenlijke maaltijden georganiseerd, maar u kunt in alle vrijheid uw avond naar eigen wens invullen.

Reisleiding op academisch niveau: Noyan Sahami
Noyan is oprichter van Parsaban en begeleidt sinds 2008 met succes cultuurhistorische reizen naar landen in het Midden-Oosten, de Kaukasus en Centraal-Azië. Hij is een geboren verhalenverteller en beschikt over een brede kennis van de geschiedenis, kunst en religie van de landen die Parsaban aandoet.
Hij geeft cursussen en gastcolleges over uiteenlopende thema’s, waaronder de kunst en geschiedenis van de Zijderoute, de geschiedenis en politiek van het Midden-Oosten en de oosterse (islamitische ) kunst en architectuur.

Hij kan u veel vertellen over de oude en moderne geschiedenis, kunst en cultuur van Georgië. Hij zal in het bijzonder aandacht besteden aan de rijke architectuur en prachtige orthodox christelijke iconografie van de vele Georgische kerken/kloosters. .

Georgische (natuur)gids: Miriam Gabichvadze
Miriam is geboren en getogen in Tbilisi en heeft 6 jaar ervaring in het leiden van groepen door Georgië.  
Ze heeft veel kennis van de cultuur en natuur van haar moederland die ze graag met u deelt. Zij weet veel over het Kaukasus gebergte waar we twee mooie wandelingen onder haar leiding maken.

Zij zal u tijdens de reis trakteren op anekdotes en verhalen over het hedendaagse leven in Georgië.