PARSABAN

Cultuurhistorische reizen

Groepsreis het sultanaat Oman

'Langs de bastions van de Zon en de Maan' (13 dagen)

Algemene reisbeschrijving reis Oman

Oman is een van de meest fascinerende en veilige landen in het Midden-Oosten met een strategische ligging aan de zuidoostelijke kust van het Arabisch schiereiland, aan de monding van de Perzische Golf.
Vanwege de strategische ligging ten opzichte van belangrijke maritieme routes heeft het land sinds de oudheid als een magneet gewerkt op wereldmogendheden. De Perzen, Ottomanen, Afrikanen en Portugezen deden het land aan en hebben de kunst en cultuur in Oman op unieke wijze beïnvloed.

In tegenstelling tot de meeste Arabische Golfstaten heeft Oman een rijke cultuur en geschiedenis die – zoals blijkt uit archeologische opgravingen – teruggaat tot 8000 jaar geleden. De schitterende forten en paleizen, eeuwenoude tombes, middeleeuwse dorpen en ingenieuze watersystemen getuigen hiervan en worden op smaakvolle wijze geëerd in sublieme hedendaagse architectuur.

Het land heeft bovendien een zeer gevarieerd landschap met wonderschone wadi’s, spectaculaire berglandschappen, oranje zandduinwoestijnen en groene valleien.

We hebben een 14-daagse reis samengesteld die recht doet aan deze grote diversiteit aan natuur en cultuur in Oman. Een gevarieerde reis die begint in de sfeervolle hoofdstad van Oman, Muscat, die enkele schitterende musea en architectonische meesterwerken herbergt.

We rijden via de prachtige kustroute van de Arabische Zee naar de havenstad Sur die sinds de vroege middeleeuwen als een belangrijke handelspost diende. Via wonderschone wadi’s vervolgen we de route naar de oranje zandduinen waar we overnachten in een comfortabel woestijnkamp.

We bezichtigen de sfeervolle middeleeuwse hoofdstad van Oman, Nizwa, en de monumentale forten van Bahla en Jabrin met de prachtige audiëntiezaal van de Zon en de Maan.

Excursies naar verlaten middeleeuwse dorpen, afgelegen Sufi-gebedshuizen en eeuwenoude tombes brengen ons terug in de tijd.
We sluiten af met een spectaculaire route door het gebergte van de Zon, Jebel Shams, met zijn panoramische uitzichten en pittoreske dorpjes.
Kortom een gevarieerd reisprogramma waarin cultuur en natuurschoon elkaar afwisselen en versterken.

Cultuurhistorische reisleiding op academisch niveau:

De reis wordt begeleid door Noyan Sahami die met zijn verhandelingen de oudheid tot leven weet te wekken en door zijn kennis van de taal en cultuur vele deuren voor u weet te openen. Tijdens de reis krijgt u uitgebreid tekst en uitleg over de geschiedenis en politiek van Oman en de omringende landen op het Arabisch schiereiland.
Op een toegankelijke en meeslepende wijze wordt inzicht verschaft in de vroeg- en laatmiddeleeuwse, koloniale en moderne geschiedenis van Oman en de regio. Ook staan we stil bij de prachtige islamitische en pre-islamitische kunst en architectuur van Oman.

Excursies:
Bij deze reis zijn vele excursies inbegrepen die afhankelijk van het gebied in het teken staan van de natuur, de architectuur, de historie of het leven van alledag in Oman. Naast de vele interessante excursies en verhandelingen is er in de steden voldoende tijd voor individuele activiteiten. De excursies zijn zodanig gepland dat u vaak een deel van de dag op eigen gelegenheid op pad kunt.

Er worden soms gezamenlijke maaltijden georganiseerd, maar u kunt in alle vrijheid uw avond naar eigen wens invullen en gezellig in een plaatselijk restaurant aanschuiven.

Cursussen voorafgaand aan de reis:

Om goed voorbereid aan uw reis te beginnen, kunt u kosteloos deelnemen aan een cursus voorbereiding Oman. In deze cursus maakt u aan de hand van een powerpointpresentatie kennis met de geschiedenis van het pre-islamitische en islamitische Oman en de regio.

Deze cursus zorgt ervoor dat u de bezienswaardigheden tijdens de reis in hun historische context kunt plaatsen.

Daarnaast kunt u kosteloos deelnemen aan een inleidende cursus ‘Arabisch op reis’.
Deze cursus stelt u in staat om het Arabische schrift te ontcijferen en tijdens uw bezoek enkele zinnen te spreken met de plaatselijke bevolking die daardoor aangenaam verrast zal zijn.

Reisleiding:

Noyan Sahami is oprichter van Parsaban en begeleidt sinds 2008 met succes cultuurhistorische reizen naar landen in het Midden-Oosten, de Kaukasus en Centraal-Azië.

Hij is een geboren verhalenverteller en beschikt over een brede kennis van de geschiedenis, kunst en religie van de landen die Parsaban aandoet. Hij is geboren en getogen in Iran en woont nu ruim 30 jaar in Nederland.

Hij beheerst de Nederlandse en Farsi taal vloeiend en heeft in Nederland gewerkt als beëdigd tolk en vertaler en docent interculturele communicatie. Ook spreekt hij Engels, Spaans en Arabisch.
Hij geeft cursussen en lezingen over uiteenlopende thema’s, waaronder de kunst en geschiedenis van de Zijderoute, de geschiedenis en politiek van het Midden-Oosten en de oosterse (islamitische ) kunst en architectuur.

Hij beschikt over een unieke kennis van westerse en oosterse iconografie, oosterse epigrafie, islamitische kalligrafie en andere vormen van ornamentale decoraties in oude en moderne architectuur.