PARSABAN

Cultuurhistorische reizen

Groepsreis Jordanië

'Mythen van mozaïek'  (13 dagen)

Reisbeschrijving groepsreis Jordanië

Tijdens deze 13-daagse reis door Jordanië maakt u diepgaand kennis met de rijke geschiedenis, kunst, natuur en architectuur van Jordanië.
Het gebied dat thans Jordanië wordt genoemd, lag in de oudheid strategisch op de belangrijkste handelsroutes tussen oost en west en werkte als magneet op grote wereldrijken. De Perzen, Seleuciden, Romeinen, Byzantijnen en Arabische veroveraars zijn allen ooit heer en meester geweest over Jordanië en hebben hun sporen achtergelaten.

De Nabateeërs stichtten er een machtig koninkrijk met als hoofdstad het legendarische Petra (Unesco) dat we grondig zullen verkennen. We bezichtigen ook minder bekende maar minstens zo fascinerende bouwwerken van dit mysterieuze volk uit de oudheid. In het indrukwekkende museum van Wadi Musa zult u veel kennis opdoen over de architecten van een van de zeven wereldwonderen.

Voor de Romeinen was de provincie Arabia, gelegen in huidig Jordanië, economisch en militair van groot belang waardoor er veel geïnvesteerd werd in monumentale bouwwerken.Deze reis brengt u langs de prachtige Romeinse steden Jerash, Umm Qais, en het minder bekende Um el- Jimmal.

Nergens in het Midden-Oosten zijn zo veel schitterende Byzantijnse mozaïeken te bewonderen als in Jordanië. In de stad en omgeving van Madaba, ooit een belangrijk Romeins/Byzantijnse stad, bevinden zich zeer bijzondere mozaïeken waarvan enkele op de Unesco-erfgoedlijst staan. Tijdens de reis krijgt u uitgebreid tekst en uitleg over de mythologische verhalen en geografische kaarten die op deze wonderschone mozaïeken afgebeeld staan.

Jordanië heeft zijn faam ook te danken aan de Bijbelse rivier waarin Jezus Christus werd gedoopt (Unesco), en Mount Nebo als de berg waar Mozes uitkeek over het beloofde land. We bezichtigen tijdens de reis beide belangrijke pelgrimsoorden die zijn uitgegroeid tot bijzondere religieuze plaatsen.

De 7e eeuw werd de eeuw van de islamitische veroveringen in het Midden-Oosten.  
De eerste moslimveroveraars, de Omajjaden, hebben unieke bouwwerken in Jordanië achtergelaten zoals Qasr Amra (Unesco) en het prachtige Ummajadische paleis op de berg in Amman, dat we tijdens deze reis zullen bezoeken.

Al deze kunst, cultuur en religieuze plaatsen zijn meestal omringd door overweldigende natuurschoon van Jordanië. Deze reis brengt u niet alleen naar de befaamde Wadi Rum-woestijn maar ook naar twee natuurreservaten: het minder bekende Azraq Wetland Reserve met zijn vele vogelsoorten en het grootste natuurreservaat van Jordanië, Dana Biosphere Reserve. Tijdens de reis stoppen we bij prachtige uitzichtpunten, diepe kloven, doen we ons te goed aan de natuurlijke heetwaterbronnen van Ma’in in Wdadi Zarqa, en sluiten we af met een verblijf aan de legendarische Dode Zee.

Kortom, een reis met een uniek programma waarin naast wereldberoemde monumenten ook ruimte is gemaakt voor minder toeristische bezienswaardigheden en de prachtige natuur van Jordanië.

Cultuurhistorische reisleiding op academisch niveau:
Deze reis wordt begeleid door een Nederlands sprekende reisleider met zeer gedegen kennis van de geschiedenis van de oudheid, moderne geschiedenis, kunst en architectuur van Jordanië

Excursies:
Bij deze reis zijn vele excursies inbegrepen die afhankelijk van het gebied in het teken staan van de natuur, de architectuur, de historie of het leven van alledag in Jordanië. Naast de vele interessante excursies en verhandelingen is er in de steden meestal voldoende tijd voor individuele activiteiten. Er worden soms gezamenlijke maaltijden georganiseerd, maar u kunt in alle vrijheid uw avond naar eigen wens invullen.

Cursussen voorafgaand aan de reis:
1- Cursus Jordanië, een kunsthistorische verkenning

Om goed voorbereid aan uw reis te beginnen, kunt u kosteloos deelnemen aan de Cursus voorbereiding Jordanië. In deze cursus maakt u aan de hand van een powerpointpresentatie kennis met de geschiedenis van het land. Deze cursus zorgt ervoor dat u de bezienswaardigheden tijdens de reis in hun historische context kunt plaatsen. Bij de cursus is inbegrepen de syllabus Jordanië: Een Cultuurhistorische Verkenning (publicatie Parsaban).

2- Digitale lezing “De kooplieden van de woestijn” de Nabateeërs

Tijdens deze cursus maakt u kennis met de Nabateeërs, de architecten van Petra.
Wie waren deze mysterieuze kooplieden die onmisbaar waren voor de handel langs de handelsroutes van Arabië tot aan de buitengrenzen van het Romeinse rijk?
We weten inmiddels dat ze gedurende een lange periode van de geschiedenis niet alleen over de handelsroutes van Arabië heersten, maar ook de maritieme routes van de Rode Zee en de Arabische Zee controleerden.

Tijdens deze cursus nemen we u mee in het levensverhaal van dit semitisch volk vanaf hun ontstaan tot hun ondergang; de politieke- en sociale structuur van hun samenleving, hun religie, economie, kunst, begrafenisrituelen, schrift maar vooral hun technisch vernuft!

Deze lezing is een uitstekende voorbereiding voor ons bezoek aan de opgravingen van de Nabateeërs, zoals in Petra.


Reisleiding:

Noyan Sahami is oprichter van Parsaban en begeleidt sinds 2008 met succes cultuurhistorische reizen naar landen in het Midden-Oosten, de Kaukasus en Centraal-Azië.

Hij is een geboren verhalenverteller en beschikt over een brede kennis van de geschiedenis, kunst en religie van de landen die Parsaban aandoet. Hij is geboren en getogen in Iran en woont nu ruim 30 jaar in Nederland.

Noyan spreekt vloeiend  Nederlands en Farsi en heeft in Nederland gewerkt als beëdigd tolk en vertaler en docent interculturele communicatie. Ook spreekt hij Engels, Spaans en Arabisch.

Hij geeft cursussen en lezingen over uiteenlopende thema’s, waaronder de kunst en geschiedenis van de Zijderoute, de geschiedenis en politiek van het Midden-Oosten en de oosterse (islamitische ) kunst en architectuur.

En tot slot beschikt hij over een unieke kennis van westerse en oosterse iconografie, oosterse epigrafie, islamitische kalligrafie en andere vormen van ornamentale decoraties in oude en moderne architectuur.

Visuele impressie reis Jordanië