PARSABAN

Cultuurhistorische reizen

Groepsreis Oezbekistan & Tadzjikistan

'Pioniers van de Zijderoute'  (17 dagen)

Reisbeschrijving groepsreis Oezbekistan & Tadzjikistan

Parsaban organiseert in mei 2024 een bijzondere combinatiereis naar Oezbekistan en Tadzjikistan.

Het gebied waar de huidige republieken Oezbekistan en Tadzjikistan zich bevinden, vormde in de oudheid het centrum van de stedelijke beschavingen en de latere Zijderoute.

Deze reis brengt u langs de legendarische steden Samarkand, Bukhara en Khiva en de minder bekende stad Nukus in het westen van Oezbekistan.

De steden Samarkand en Bukhara waren al eeuwen voor onze jaartelling centra van handel, kunst en wetenschap. De rijkdommen in deze steden en de vruchtbare grond rond de rivieren de Oxus en de Zarafshan oefenden een grote aantrekkingskracht uit op de nomadische bewoners van de steppelanden.

Tijdens de reis staan we stil bij de verschillende volkeren die dit gebied bewoond hebben, hun religies, gebruiken en kunsten.

Tevens behoort een unieke excursie naar de archeologische opgravingen van het antieke Rijk van Khorezm tot een van de hoogtepunten van deze reis.

Vanuit Samarkand steken we de grens over naar Tadzjikistan voor een 4-daagse tour door dit prachtige en ongerepte land. We bezoeken de indrukwekkende opgravingen van Sarazm, een van de oudste stedelijke nederzettingen van Centraal Azië, en Penjikent, ooit de hoofdstad van de Sogdiërs – een handelsvolk op het kruispunt van de Zijderoute.

Zo maken we kennis met de Sogdiërs die door hun handelsgeest en mobiliteit de weg vrijmaakten voor een diversiteit aan culturen en godsdiensten. We bezoeken hun indrukwekkende oude hoofdstad Penjikent aan de rivier Zarafshan, waar de caravans van koopmannen en pelgrims langskwamen.

We overnachten in de wonderschone natuur van Tadzjikistan in het natuurpark van Iskanderkul en bezichtigen de sfeervolle ongerepte steden Istaravsahn en Choedzjand met een oude geschiedenis die teruggaat tot het Perzische rijk van Cyrus de Grote.

In dit gebied maken we kennis met de ongrijpbare Scythen die zelfs de onoverwinnelijke Perzen te slim af waren, en met de Turken die na hun bekering tot de islam hun oorspronkelijke woongebied in steppelanden verruilden voor stedelijke gebieden in Centraal-Azië, Iran en later Anatolië.

De Mongolen volgden de Turken op en werden door hun tijdgenoten in Europa en Azië gezien als barbaarse krijgers uit de steppelanden die de beschaafde wereld overspoelden.

Ook staan we stil bij de islamisering van Centraal-Azië in de 8e eeuw en de invloed daarvan op de cultuur, de kunst en de architectuur.

We zullen tot slot tijdens deze reis uitgebreid aandacht besteden aan de moderne geschiedenis van Centraal-Azië; het zeer fascinerende imperialistische tijdperk van de 18e tot begin 20ste eeuw, de annexatie van Centraal-Azië door de Russen en de komst van de bolsjewieken tot aan de onafhankelijkheid en vorming van de Centraal-Aziatische republieken.

Kortom, een intrigerende en verrijkende reis waarvan u nog lang zult nagenieten.

Cultuurhistorische reisleiding op academisch niveau:
De reis wordt begeleid door Noyan Sahami die tijdens de reis met zijn verhandelingen de oudheid tot leven weet te wekken en door zijn kennis van de taal en cultuur vele deuren voor u weet te openen. Tijdens de reis krijgt u uitgebreid tekst en uitleg over de geschiedenis, kunst en architectuur van Oezbekistan en Tadzjikistan.

Bij deze reis zijn twee cursussen inbegrepen:

Cursus Centraal Azië
Om goed voorbereid aan uw reis te beginnen, kunt u kosteloos deelnemen aan de cursus Centraal Azië.

Aan de hand van een powerpointpresentatie wordt de geschiedenis van Centraal Azië chronologisch besproken.
Tijdens de informele lunch maakt u nader kennis met uw medereizigers en de reisleider.

Cursus oosterse architectuur en ornamenten
Het doel van deze cursus is de reizigers inzicht te geven in de geschiedenis van de oosterse architectuur en ornamenten zodat de prachtige monumentale bouwwerken in Oezbekistan beter tot hun recht komen.

Syllabus Centraal Azië
Bij uw reis is tevens inbegrepen de Syllabus Centraal Azië en geografische kaarten van de oudheid. (Publicatie Parsaban)

Reisleiding Oezbekistan:

Noyan Sahami is oprichter van Parsaban en begeleidt sinds 2008 met succes cultuurhistorische reizen naar landen in het Midden-Oosten, de Kaukasus en Centraal-Azië. Hij is een geboren verhalenverteller en beschikt over een brede kennis van de geschiedenis, kunst en religie van de landen die Parsaban aandoet. Hij is geboren en getogen in Iran en woont nu ruim 30 jaar in Nederland.

Hij geeft cursussen en lezingen over uiteenlopende thema’s, waaronder de kunst en geschiedenis van de Zijderoute, de geschiedenis en politiek van het Midden-Oosten en de oosterse (islamitische ) kunst en architectuur.
En tot slot beschikt hij over unieke kennis van de westerse en oosterse iconografie, oosterse epigrafie, islamitische kalligrafie en andere vormen van ornamentale decoraties in oude en moderne architectuur.

Hij beheerst de Perzische, Arabische en de Tadzjikse taal.

“Ik begeleid u graag door dit fascinerend werelddeel dat tot grote bloei kwam dankzij het ontstaan van de Zijderoute ten tijde van de Chinese Han dynastie in de 2e eeuw voor onze jaartelling. Aan de hand van levensverhalen van ambassadeurs, pelgrims, kunstenaars en concubines laat ik u kennis maken met de geschiedenis van de Zijderoute van opkomst tot ondergang. De spectaculair grote bouwwerken in Oezbekistan verbergen wonderschone details voor de fijnproevers, zoals de vele Perzische gedichten, Arabische spreuken en ornamentele versieringen, waarvan ik de klanken, de betekenis en de verbanden voor u zal onthullen.”

Monique Stommel begon haar loopbaan als kunstenaar/docent beeldende vorming (Hogeschool voor de Kunsten, Tilburg,). Zij studeerde vervolgens kunst- en architectuurgeschiedenis (Universiteit Leiden), met een specialisatie in Islamitische kunst en architectuur in historische context. Monique wijdt inmiddels een groot deel van haar leven aan cultuurhistorie, kunst en architectuur in en buiten Europa.

Zij verzorgt al vele jaren cursussen en lezingen, vaak in combinatie met culturele, kunsthistorische reizen. Als reisleidster en privé doorkruiste zij de laatste jaren nagenoeg alle ’Zijderoute-landen’ in West- en Centraal Azië, waaronder Oezbekistan.

Zij deelt graag haar brede kennis over de geschiedenis, kunst en cultuur van het land met de reizigers van Parsaban.

Visuele impressie reis Oezbekistan