PARSABAN

Cultuurhistorische reizen

Groepsreis Andalusië (Zuid-Spanje)

""De laatste zucht van de Moor"" (12 dagen)

Reisbeschrijving groepsreis Andalusië

Parsaban organiseert in 2024 weer een kunsthistorische reis naar al Andalus (Zuid-Spanje)
Ook voor reizigers die eerder in Andalusië geweest zijn, zal deze reis een bijzondere beleving worden.  
De reisleiding zal nieuwe dimensies en lagen blootleggen die aan de aandacht van de gemiddelde reiziger ontsnappen.

Deze reis is bij uitstek geschikt voor de liefhebbers van geschiedenis, kunst en architectuur.

Al in de prehistorie was Andalusië de poort waardoor stammen het huidige Spanje binnentrokken. Er zijn bijzondere grafmonumenten rondom Antequera die te herleiden zijn tot de oudste prehistorische culturen en het legendarische rijk Tartessos, waaraan we tijdens deze reis een bezoek brengen.

Maar de grootste invloed ging uit van de acht eeuwen durende Arabische overheersing waarin Andalusië haar politieke en culturele bloeitijd beleefde. Voor de huidige wetenschappelijke disciplines als genees-, natuur- en aardrijkskunde, reken- en sterrenkunde werden in Al Andalus in deze periode de grondslagen gelegd. Aan Arabische geleerden uit dit gebied is te danken dat het cultuurgoed uit de oudheid werd bewaard en vertaald waarmee zij aan de wieg stonden van de renaissance.

Bovenal stamt de magnifieke architectuur van Andalusië uit deze tijd; de Mezquita, de stad Medina Az Zahara, de Giralda, Arabische baden en het Alhambra. Tijdens deze reis zullen we uitgebreid ingaan op de bijzondere kunsten, ambachten en symboliek die verwerkt zijn in deze architectonische hoogstandjes.

Hoewel de christenen in de 15e eeuw met harde hand de Moren en Joden verdreven, bewijst de architectuur van Sevilla tegelijk dat de christelijke herovering uit cultuurhistorisch oogpunt geen breuk tot gevolg had. Arabische bouwkundige en ornamentele tradities werden door Moorse ambachtslieden bewaard en toegepast op nieuwe christelijke gebouwen.
Het beroemdste en mooiste voorbeeld van deze zogenoemde mudejarstijl is het wonderschone paleis van Peter de Wrede in Sevilla waaraan we tijdens deze reis een bezoek brengen.

De prachtige steden Baeza en Ubeda (UNESCO) worden gekenmerkt door architectuur van de renaissance maar voegen zich tegelijkertijd harmonisch in hun Moors-Arabische verleden. Hier wordt zichtbaar hoezeer het Arabische Andalusië van invloed is geweest op de renaissance van Europa.

Naast het cultureel erfgoed valt Andalusië ook op door zijn veelvoud aan uiteenlopende landschappen en grote beschermde natuurgebieden. We doen twee van deze natuurgebieden aan; Parque Natural de Los Alcornocales met de prachtige witte plaatsjes Gaucin en Jimena de la Frontera en het Parque Natural del Torcal met indrukwekkende rotsformaties van kalksteen.

Cultuurhistorische reisleiding op academisch niveau:
De reis wordt begeleid door Noyan Sahami.
Gedurende de reis zal de reisleiding aandacht besteden aan o.a. de navolgende thema’s:
- geschiedenis en kunst van de Feniciërs op het Iberisch schiereiland
- de komst van de Romeinen en hun historische en artistieke nalatenschap
- de geschiedenis van Moors Spanje
- Islamitische kunst, architectuur en iconografie.
- de vele dwarsverbanden tussen deze beschavingen op het gebied van kunst, cultuur en iconografie
- de Moorse literatuur en poëzie, waarbij voordrachten worden gehouden in het Arabisch, Spaans en het Nederlands
- het leven en werk van vele islamitische en Joodse filosofen en de invloed van hun werk op de latere Verlichting en de Renaissance in Europa
- Reconquista, de komst van de Katholieke koningen en de inquisitie

- de opkomst van renaissance in Spanje en de invloed daarvan op het werk van grote bouwmeesters zoals Juan de Herrera, Pedro Machuca en Andrés de Vandelvira

Naast de vele interessante excursies en verhandelingen is er in de steden voldoende tijd voor individuele activiteiten. De excursies zijn zodanig gepland dat u vaak een deel van de dag op eigen gelegenheid op pad kunt.

Voorbereidende bijeenkomst voorafgaand aan de reis:
Om goed voorbereid aan uw reis te beginnen, kunt u kosteloos deelnemen aan de Cursus voorbereiding Andalusië. In deze cursus maakt u aan de hand van een powerpointpresentatie kennis met de (kunst)geschiedenis van het gebied. Deze cursus zorgt ervoor dat u de bezienswaardigheden tijdens de reis in hun (kunst)historische context kunt plaatsen.

Reisleiding:

Noyan Sahami is oprichter van Parsaban en begeleidt sinds 2008 met succes cultuurhistorische reizen naar landen in het Midden-Oosten, de Kaukasus en Centraal-Azië. Hij is een geboren verhalenverteller en beschikt over een brede kennis van de geschiedenis, kunst en religie van de landen die Parsaban aandoet.
Hij geeft cursussen, lezingen en gastcolleges over uiteenlopende thema’s, waaronder de kunst en geschiedenis van de Zijderoute, de geschiedenis en politiek van het Midden-Oosten en de oosterse (islamitische ) kunst en architectuur. Hij beschikt over een unieke kennis van westerse en oosterse iconografie, oosterse epigrafie, islamitische kalligrafie en andere vormen van ornamentale decoraties in oude en moderne architectuur.

" Andalusië is cultuurhistorisch een van de meest fascinerende delen van Europa.
De Feniciërs, de Romeinen, de Goten, de Byzantijnen en de Moren hebben allen hun sporen nagelaten, weerspiegeld in prachtige artefacten en architecturale ornamenten.
Tijdens de reis volgen we het spannende levensverhaal van emirs, kaliefs, viziers, alchemisten, filosofen, dichters maar ook individuen die als slaaf door het leven gingen. We kruipen in hun huid en beleven vanuit hun perspectief het Andalusië van de 11e tot de 15e eeuw."