PARSABAN

Cultuurhistorische reizen

Groepsreis Andalusië (Zuid-Spanje)

""De laatste zucht van de Moor"" (12 dagen)

Reactie reizigers groepsreis Andalusië

Tienke Koning en Maarten Goeman, Apeldoorn
Groepsreis Andalusië 10 september 2021

Het was een prachtige en heerlijke reis en we raken niet uitgekeken op onze foto’s. Het leek veel langer te hebben geduurd dan de 12 dagen die het waren. De afwisseling in het programma (mooie restauraties van zeer oude bouwwerken, bijzondere steden zoals Ronda en Cadiz, prachtige paleizen, forten, badhuizen, kerken, tuinen, onwaarschijnlijke opgravingen, fantastische oude decoraties op onverwachte plekken en de interessante wandelingen (b.v. Ronda, Torcal, Jaen) maakt deze reis tot een hele bijzondere en onvergetelijke ervaring.
We hadden op voorhand hoge verwachtingen, maar de invulling van het programma heeft onze verwachtingen overtroffen!
- Vervoer:
Prima chauffeur! We hadden wel een beetje medelijden met hem in Antequera/Torcal  (leek alsof er iets mis was met de versnellingsbak van de bus).
- Hotels:
Allemaal prima hotels! Oude paleis in Sevilla was fantastisch, 5* hotel in Cordoba was super, Finca in Antequera was prima, maar het personeel een beetje onaardig.
- Reisleiding en plaatselijke gidsen:
Ook fantastisch! Geen negatief woord over de lokale gidsen, al waren een aantal van hen wat overenthousiast. De beste vonden wij Maarten (Granada), Carlos (Sevilla), Cordoba (David).
Maar de verhalen van de reisleider Noyan (met achtergrond informatie en tijdlijnen) zijn de basis geweest voor deze zeer geslaagde reis!

Hans van den Ende en Pauline Fontijne, Zwolle
Groepsreis Andalusië 10 september 2021

- Vervoer:
Was prima, vooral de eerste, nieuwe bus. De chauffeur was ook goed, rustige rijstijl, altijd op tijd aanwezig en heel behendig in de besturing. Veel ruimte voor iedereen is ook prettig.
- Hotels:
Mooie sfeervolle hotels, centraal gelegen waar dat handig was en de andere op prachtige locaties.
Je raakt snel verwend met de mooie en luxe plekjes.
- Reisleiding en plaatselijke gidsen:
De toelichtingen van onze reisleider Noyan Sahami vond ik heel goed, interessant en deskundig. Sloot mooi aan bij de voorbereidingsbijeenkomst en ook de online cursussen. Verder hield je rekening met de wensen van de reizigers waar dat kon.
De toegevoegde waarde van de gidsen varieerde nogal. Ik vond Maarten (Granada), Carlos (Sevilla), Marta (Ronda), Carmen (Alcalá la Real) en de enthousiaste archeoloog in Carmona heel goed.
Bedankt voor deze mooie reis!

Alan Ferguson, London
Groepsreis Andalusië 10 september 2021
- Vervoer:
Comfortabel, bijna geruisloos, 2+ zitplaatsen per persoon, uitstekende chauffeur.
- Hotels:
Rustige hotels op rustige locaties; ruime kamers. Echte 4-sterren kwaliteit.
- Plaatselijke gidsen:
Engelstalige lokale gidsen zijn over het algemeen moeilijk te volgen vanwege hun on-Engelse intonatie en het gebruik van Covid-gezichtsmaskers. Dit maakt echter niet zoveel uit, omdat Noyan’s latere Nederlandse uitleg superieur is in inhoud en levering.
- Reisleiding: Noyan's gebruikelijke 6* kwaliteit. Gekenmerkt door zijn onnavolgbare combinatie van een brede historisch/culturele horizon in tijd en plaats, met geconcentreerde aandacht voor de betekenis van architectonische en esthetische details.

Henk Hoogstraten en Jeanine de boer, Poppel, België
Groepsreis Andalusië 10 september 2021

- Vervoer
Een prima chauffeur, altijd goed gehumeurd, altijd vriendelijk en behulpzaam.  
- Hotels
de hotels waren allemaal prima, maar in Hotel La Casa del Califa in Vejer waren we niet zo blij met de 3 redelijk gevaarlijke trappen die we naar beneden moesten.
- Reisleiding en plaatselijke gidsen
Noyan, je was weer vol enthousiasme op pad en je humor en grote kennis van geschiedenis, kunst en cultuur, ook van Spanje, maakten er weer een superreis van.
- Van de plaatselijke gidsen waren wij vooral ingenomen met Carlos (Sevilla), David (Cordoba) en -met stip bovenaan- Maarten in Granada.

Soussan Mobasser, Mijdrecht
Groepsreis Andalusië 10 september 2021
Bedankt voor een heel plezierige reis, ook een eerste voor mij, sinds corona.
- Vervoer:  
Heel goede rijder en ruime bus.  Misschien goed om de reizigers vooraf te waarschuwen dat zij soms zelf hun koffers naar de hotels moeten schouwen
- Hotels:  heel goed! Blijf deze bijzondere hotels in het centrum gebruiken!  
De Casas de Juderia was echt bijzonder, en natuurlijk de Parador van Jaén
- Reisleiding en plaatselijke gidsen:  Goed, sommige beter dan anderen!  
David, Martha, Carmen en onze gids in Torcal heb ik bijzonder aardig gevonden