PARSABAN

Cultuurhistorische reizen

Groepsreis Jordanië

'Mythen van mozaïek'  (13 dagen)

Reactie reizigers groepsreis Jordanië

Lia van Dinter, Den Haag
Groepsreis Jordanië, maart 2022
- Voorbereidende lezingen
De digitale lezing was een fijn begin van de reis.
De bijeenkomst met alle praktische informatie en het college met beelden dat Noyan gaf was zeer nuttig. En gezamenlijk van de heerlijke broodjes, sapjes en koffie genieten, maakte de middag extra fijn.
- Vervoer ter plaatse en de chauffeur
De bus was comfortabel, met goede WiFi, oplaadpunten voor devices en een goede microfoon, zodat we Noyan en Ahmad goed konden volgen. Heel fijn dat er genoeg ruimte voor allemaal was.  
- Hotels
De hotels waren allen meer dan goed, lagen ook prachtig, bv het guest house in Dana aan de kloof gaf helemaal het gevoel dat je midden in de prachtige natuur was. De ecolodges waren ook prima.In het laatste hotel/ resort aan de dode zee konden we heerlijk uitrusten, zwemmen, drijven in het zoute water en genieten van modderbehandelingen. 
- Reisleiding en de plaatselijke gids
De reisleiding in handen van Noyan was top. We kregen heel veel informatie over Jordanie, de geschiedenis van het land, plaatselijke gebruiken en in de te bezoeken musea heel goede kunstgeschiedenis lessen. De vele lunch stops waren perfect met heerlijk eten. En alle boodschappen gedaan bij stalletjes langs de kant van de weg voor picknicks, zorgden er voor dat we ook daarmee aan onze trekken kwamen. Het uitdelen van koekjes, dadels, aardbeien, mandarijnen en fruit hoorde er ook bij.
- Algemene indruk van de reis en het programma
Een reis naar Jordanië stond al sinds mijn middelbare schooltijd op mijn lijst en de verwachtingen zijn allemaal uitgekomen. Alleen maar hoogtepunten gezien en meegemaakt met als ultieme topper het bezoek aan Petra. We waren goed voorbereid door Noyan en Ahmad, ook door het  bezoeken van diverse erg mooie en interessante musea, en dat maakte het bezoek en de wandeling meer dan geweldig.
Noyan het was geweldig om met jou deze reis te kunnen maken. Volgens mij stond je 24 uur per dag aan om er voor zorgen dat wij konden genieten van Jordanië in al zijn pracht. Je lach en humor en je danskunst vergeet ik niet meer. Ik ga sparen voor een volgende reis met Parsaban en Noyan Sahami.

Bart De Beer & Loekie Driessen, Voorschoten
Groepsreis Jordanië, maart 2022
- Voorbereidende lezingen: Zeer nuttig en informatief
- Vervoer ter plaatse en de chauffeur: Uitstekend.  Mooi ook dat de bus ruim genoeg was zodat iedereen bij een raam kon zitten.  Bus met kombuis onderin bleek ook buitengewoon handig voor improvisatie lunch! Wifi in de bus ook zeer handig voor delen foto’s etc
Hotels: Prima tot uitstekend
- Reisleiding en de plaatselijke gidsen: gouden duo! Jullie vulden elkaar uitstekend aan; ieder zijn ding. En samen met de chauffeur flexibel handelen om bijv lunch te regelen tijdens Ramadan; petje af.
- Algemene indruk van de reis en het programma: Overweldigend, zeer goed te doen, zeer gevarieerd .
Buitengewoon prettig dat we oortjes hadden zodat Noyan zijn verhaal kon vertellen zonder stemverheffing en wij ondertussen rond konden kijken/foto’s maken. 

Jos Bours & Marlies Hautvast, Utrecht
Groepsreis Jordanië, maart 2022
Over de reis waren we bijzonder tevreden. Jordanië was een onvergetelijke ervaring. Het meest genieten we van je enorme kennis die je met ons deelt en via zijwegen en associaties toegankelijk oproept. Daar houden we van. De geschiedenis levend maken en zo beelden creëren die je bijblijven.
Met ironie op de goede momenten. Dank daarvoor weer!

Nelly Kuijpers, Oss
Groepsreis Jordanië, maart 2022
Voorbereidende lezingen: Super! Hierdoor ben je al enigszins voorbereid op wat je gaat zien en doen. De lezingen waren ook super interessant.
Vervoer ter plaatse en chauffeur: Uitstekende bus en zeer goede chauffeur! Petje af voor hoe hij zijn grote bus overal tussendoor reed en ons veilig heeft vervoerd. Bovendien een eenvoudige maar zeer sympathieke man.
Hotels: Uitstekend en afwisselend. 
Bij sommige hotels was de armoede, waarschijnlijk ten gevolge van twee jaar geen inkomsten door Corona, pijnlijk zichtbaar. Maar ook die hotels waren goed. De kamers en bedden, badkamers waren schoon.
Reisleiding en plaatselijke gids: Reisleiding door jou perfect gedaan Noyan. Mijn complimenten! Ook de plaatselijke gids Ahmet, die eerst wat stil en teruggetrokken leek, ontpopte zich later als een deskundige en behulpzame gids.
Algemene indruk van de reis en het programma: Zeer interessante reis op zeker academisch niveau. Programma was zeer uitgebreid zonder dat het overbeladen was. De beschikbare tijd is op een leuke en leerzame wijze benut.

Jeanine de Boer & Henk Hoogstraten, Poppel, België
Groepsreis Jordanië, 14 oktober 2021

Toen Parsaban in 2019 aankondigde dat er een reis naar Jordanië in voorbereiding was, hebben wij meteen geroepen dat we meewilden als die reis eenmaal te boeken was.  Door Covid duurde het allemaal wat langer dan voorzien, maar wat zijn we blij dat we mee zijn geweest!
Een fantastische reis vol culturele hoogtepunten, interessante informatie over de historische achtergronden, bekende (zoals Petra) maar ook onbekende pareltjes (zoals Umm el-Jimal) plus aandacht voor de natuur, lekker eten en steeds voldoende ruimte voor de vrolijke noot.
Het vervoer was zoals altijd prima, de chauffeur bracht ons steeds veilig op onze bestemming, ook als de wegen bochtig en griezelig smal waren.  De hotels waren zeer verschillend maar allemaal dik in orde.
De reisleiding is bij jou Noyan in de beste handen: als een soort lopende encyclopedie laat jij de reiziger van de ochtend tot de avond delen in je uitgebreide kennis. En dat ook nog eens met een heerlijke portie humor. De plaatselijke gids Mohammed mag echter ook niet vergeten worden: hij wist ons eveneens -altijd vrolijk, altijd hartelijk en in zeer goed Engels- veel te vertellen over de geschiedenis en de cultuur van zijn boeiende land. Kortom: een reis om niet te vergeten!

Marcel Reyners & Marie-Claire Marx, HEUSDEN-ZOLDER, België
Groepsreis Jordanië, 14 oktober 2021
 
- Vervoer: zeer ruime bus, uitstekende en vriendelijke chauffeur
- Hotels: vrijwel allemaal bijzondere klasse; Hilton aan de dode zee was een orgelpunt van comfort en rust
- Reisleiding en plaatselijke gidsen: NEC PLUS ULTRA!! zowel de reisleider Noyan als Mohamed
- Algemene indruk van de reis en het programma: EEN DIKKE 10+

Eric de Graaff, Den Haag
Groepsreis Jordanië, 14 oktober 2021  
Vervoer: bus ruim en comfortabel, de goede Wifi was echt heel fijn, en de flesjes water werden op prijs gesteld.  
Hotels: bijna allemaal prima, ik vond met name de Eco lodges heel fijn, en ook het laatste hotel aan de dode zee. De minste vond ik het eerste hotel in Amman.
Reisbegeleiding: niets dan lof voor reisleider Noyan en de Jordaanse gids Mohammed; jullie putten uit een schier onuitputtelijk reservoir aan kennis, en weten dat ook nog eens leuk te brengen!
Hele reis was één groot feest, ik heb geen suggesties voor verbetering.

Beppie Giesbers en Teun van Noord, Hoogland
Groepsreis Jordanië, 14 oktober 2021
- Vervoer: De vluchten met waren goed ook met goede verzorging (maaltijden) aan boord.  
- Vervoer ter plaatsen met de bus: Comfortabele bus met voldoende ruimte voor iedereen. De airco werkte goed, elke dag voldoende water aan boord, fijn dat er WiFi aan boord was die ook goed werkte. Uitstekende en plezierige chauffeur.
- Hotels: Goede tot zeer goede hotels waarvan sommige heel bijzonder wat betreft de ligging en soort kamer. De lodges vonden we heel bijzonder maar ook het ma’in hotspring hotel vonden we heel bijzonder niet alleen wat betreft de prachtige ligging maar ook het hotspring bad vonden we geweldig. Ook de laatste twee nachten in het Hilton Dead Sea Resort was een mooie afsluiting van de prachtige reis. Comfortabel hotel met luxe ontbijt. En een heerlijke ervaring om in de Dode Zee te dobberen en daarna een modderbadje te nemen.
- Reisleiding en plaatselijke gids:Wij kunnen ons geen enthousiastere en deskundigere reisleider dan Noyan voorstellen. Altijd opgewekt met een gulle lach en meestal vergezeld van heerlijke koekjes en lokale lekkernijen die hij gul uitdeelde.  
- Lokale gids: We vonden de locale gids uitstekend en ook zeer enthousiast. Hij stond ook open voor vragen van de reizigers. Hij had een brede interesse en kennis. Goede aanvulling op Noyan. Plezierige samenwerking tussen beide gidsen.  

- Algemene indruk van de reis en het programma: Door deze interessante reis is Jordanië veel meer voor ons gaan leven; meer dan het bekende Petra dat we al een beetje kenden. We hebben nu allerlei soorten landschappen van Jordanië gezien maar ook cultuur- historisch hebben we een heel mooi overzicht gekregen van de duizenden jaren bewoning van Jordanië. Met name de opeenvolgende culturen en hun steden/ woonplaatsen. Elke stad lijkt gebouwd op vroegere steden van andere volken of culturen. De noord-Zuid-as van Jordanië, met name de Koningsweg en ook de Jordaanvallei kennen ontelbare archeologische sites. We hebben ook kennis gemaakt met het klimaat en de waterproblemen die Jordanië kent. Onder andere het voortdurend kleiner worden van de rivier de Jordaan en de Dode Zee. De mooie natuurreservaten die er zijn. Het bijzondere van deze Parsaban-reis is dat je op cultuurhistorische plaatsen komt die andere reisorganisatie niet in hun programma hebben opgenomen. Wij vonden deze reis in alle opzichten zeer de moeite waard.   Deze reis verdient zeker een blijvende plaats in het Parsaban-programma.

Jan Braak & Nel Snoek, Purmerend
Groepsreis Jordanië, 14 oktober 2021
Vervoer:  Een prima chauffeur goede rijder en een ruime bus.
Hotels: De hotels waren goed en netjes het tentenkamp was ook heel netjes en schoon.
Reisleiding en plaatselijke gids: Noyan was weer geweldig en goed voorbereid op de eerste Parsaban reis in Jordanië.
De plaatselijke gids was ook erg goed en wist heel over Jordanië te vertellen.
Algemene indruk van de reis: De reis was erg mooi en interessant soms wat zwaar wat betreft klimmen over alle stenen.
Het audio systeem was een goede investering. Heel prettig om de reisleider overal te kunnen volgen zonder heel dichtbij te moeten staan.

Marloes Ritsema, Den Haag
Groepsreis Jordanië, 14 oktober 2021
-Vervoer Prima bus, comfortabel en schoon, zo fijn die sterke wifi! Luxe altijd die waterflesjes onder handbereik.
- Hotels Heel goed allemaal. Die eco lodges waren een leuke afwisseling van de normale hotels, voornamelijk omdat ze op zulke mooie plekken stonden (Dana vooral).
- Reisleiding en plaatselijke gidsen: Reisleiding was puik. We hebben heel veel gehoord over alles en nog wat van Jordanië, heerlijk smakelijke verhalen. Mohammed was een heel fijne gids, met veel informatie, Engels op goed niveau en lekker gevoel voor humor.
Het gebruik van de zender/ontvangers was een goed idee van je om die aan te schaffen voor ons om alles te kunnen horen wat Noyan en Mohammed te vertellen hadden.
- Algemene indruk van de reis en het programma: Goede voorbereiding in de vorm van de info middag en de mailtjes voor de reis met alle instructies. Mijn indruk is echt heel goed. Ik heb het gevoel dat we zoveel gezien hebben en dat we elk moment goed benut hebben. Ik vond de uitleg van de reisleider tijdens de bezoeken aan de verschillende musea ook heel fijn, dat hij ons wees op wat interessant of belangrijk was in alle prachtige artefacten, ter ondersteuning van wat we nog zouden gaan zien, of net gezien hadden.
Alle verhalen en aanwijzingen vond ik interessant. Alle koffie stops met koekjes….heerlijk! En die nacht in een een tent in Wadi Rum, wat een grap dat het zo luxe was. Veel gelachen met die 4wheel-drive race door de woestijn.
De verscheidenheid aan belevenissen was groot en indrukwekkend. Op Mount Nebo staan gaf echt onverwacht een kick! Voetjes in de rivier Jordaan….had ik nog verwacht. Prachtige onverwacht gewassen mozaïeken in de Kerk van de Apostelen … magisch.
Zulke aardige mensen overal.

Alan Ferguson, Bromley, UK
Groepsreis Jordanië, 14 oktober 2021

- Vervoer:  Uitstekende ruime bus met een betrouwbare chauffeur. - Hotels:  Zeer comfortabele hotels. - Reisleiding en plaatselijke gidsen:  Gebruikelijke hoogwaardige Parsaban reisleiding. Lokale gids was erg goed, vriendelijk en sprak duidelijk en perfect Engels. - Algemene indruk van de reis en het programma: Uitstekende combinatie van bezoeken aan historische bezienswaardigheden en musea (ook minder bekende locaties), uitleg over de historische en culturele achtergrond en bezoeken aan enkele hedendaagse locaties.

Joke Ten Brummelhuis & Jan Kroeze, De Bilt
Groepsreis Jordanië, 14 oktober 2021

1. Over het  busvervoer kunnen wij kort zijn: comfortabel en ruim en airconditioned.  De chauffeur boezemde ons al na korte tijd veel vertrouwen in. Als de bus al eens even  rammelde, lag dat toch echt aan het wegdek. Ook de aanwezigheid van voldoende flessenwater was in het warme en droge woestijnklimaat geweldig. De geluidsinstallatie bleek kristalhelder, zodat wij allen onze leiders perfect konden verstaan. Over de bus derhalve geen enkele klacht.
2. De hotels waren goed, zelfs in de woestijn, waar je binnen een heuse en comfortabele hotelkamer aantrof. Alle kamers waren  bovengemiddeld met enkele echte uitschieters, zoals het laatste hotel aan de dode zee.
3. De reisleiding wekte vertrouwen, doordat je voelde dat Noyan deskundig was.  De toegevoegde plaatselijke gids, Mohamed, bleek een rijke bron van informatie.
4. Onze algemene indruk: het was een fantastische reis met een mooie informatiedichtheid en veel afwisseling; ons begrip van de vele gebeurtenissen in al die eeuwen in deze streek is er beduidend door toegenomen, vooral ook doordat in de uitleg de lokale  veranderingen steeds verbonden werden met de grote  grensoverschrijdende perioden, culturen en godsdiensten.
5. Het valt niet mee om verbeterpunten te vinden; voor ons was de reis ideaal.