PARSABAN

Cultuurhistorische reizen

Groepsreis Oezbekistan & Tadzjikistan

'Pioniers van de Zijderoute'  (17 dagen)

Inleidende cursussen groepsreis Oezbekistan & Tadzjikistan

Parsaban organiseert twee cursussen ter voorbereiding op uw reis:
(bij de reissom inbegrepen)

Cursus Centraal Azië, een cultuurhistorische verkenning:
De bijeenkomst neemt een halve dag in beslag en vindt plaats in Amsterdam.
De lunch en drankjes zijn inbegrepen.

De bijeenkomst bestaat uit 2 delen:
Deel 1. Praktische informatie over de reis en gelegenheid voor het stellen van vragen
Deel 2. Lezing Centraal Azië:
De geschiedenis van Centraal Azië is zeer complex vanwege de vele volksverhuizingen die in dit gebied sinds de oudheid hebben plaats gevonden. Vele volkeren, zoals de Perzen, Macedoniërs en Grieken, en vele Turko-Mongoolse stammen hebben dit gebied bewoond.
De moderne geschiedenis van Centraal Azië is niet minder complex. het Imperialistische tijdperk in de 19e eeuw werd opgevolgd door de Russische annexatie en later door de onafhankelijkheid en de vorming van de huidige republieken.
Deze cursus helpt u om de bezienswaardigheden tijdens de reis in een historisch kader te kunnen plaatsen. Hierdoor krijgt uw reiservaring meer diepgang. De cursus wordt op een toegankelijke wijze verzorgd, ondersteund door PowerPoint presentatie.

De cursus is ingedeeld als volgt:
- De geografie van Centraal Azië en het ontstaan van de eerste sedentaire beschavingen.
- Alexander de Grote en de invloed van de Helleense cultuur
- Van steppenomaden tot wereldrijken (Parthen, de Kushans en de Hunnen)
- Islam en Centraal Azië
- De Turkse opmars
- De Mongoolse verovering en de Timuriden
- Versplintering en de Russische annexatie
- De komst van Bolsjewieken en Sovjet Centraal Azië
- Onafhankelijkheid en de nasleep

Cursus Oosterse architectuur en Ornamenten :
De reizigers die naar Oezbekistan reizen reageren vaak met verwondering op de schoonheid van de paleizen, madrassa’s en de moskeeën.
De minaretten, koepels, toegangspoorten, ornamentale motieven, het glazuurwerk en de kalligrafie laten een diepe indruk achter.
Het doel van deze cursus is de reizigers inzicht te geven in de geschiedenis van de islamitische architectuur en ornamenten zodat de prachtige monumentale bouwwerken in Oezbekistan beter tot hun recht komen.

Tijdens de cursus leggen we fascinerende dwarsverbanden tussen de Islamitische architectuur, pre-islamitische “heidense” architectuur en westerse christelijke architectuur. U maakt kennis met diverse glazuurtechnieken op tegels en bakstenen en we nemen u mee naar de oorsprong van deze glazuurtechnieken en de uitdagingen waarmee de bouwmeesters in de middeleeuwen geconfronteerd werden.
Ook leggen we de symboliek uit die schuil gaat achter de mysterieuze geometrische patronen.
Belangrijk hierbij is de historische ontwikkeling van kleur in de oosterse glazuurtechniek.
Aan de hand van het kleurgebruik in glazuurwerk kunt u na deze cursus de leeftijd van monumenten inschatten en ze plaatsen in een historisch perspectief.

De meest in het oog springende kunstexpressies in Islamitische landen, maar in het 
bijzonder Oezbekistan, is Kalligrafie.
Er is geen madrassa, moskee of karavanserai die niet versierd is met kalligrafische ornamenten. De cursus beoogt de reiziger ook inzicht te verschaffen in de kalligrafische wirwar van lijnen en krullen en helpt u bij het definiëren en herkennen van Perzische en Arabische kalligrafie-stijlen. U zult zien dat u - na het volgen van deze cursus- met een geoefend oog kijkt naar de prachtige monumenten die u tijdens de reis zult bezichtigen.