PARSABAN

Cultuurhistorische reizen

Groepsreis Oezbekistan & Tadzjikistan

'Pioniers van de Zijderoute'  (17 dagen)

Reactie reizigers groepsreis Oezbekistan

Vincent de Jong, Groesbeek
Oezbekistan mei 2022
Reisleider: Noyan Sahami

Het was een fantastische reis die ik in de termen van punten een 9+ zou geven. Ik zal hem aan alle bekenden van mij aanbevelen. Het meest sprak mij aan de combinatie van veel gedegen kennisoverdracht op een soepele en ontspannen manier, niet zozeer in de vorm van colleges maar meer in de vorm van sprankelende verhalen. Alles was perfect geregeld met Noyan als inhoudelijke gids en Oybeck als praktische gids, zoals gezegd, gedegen, veel inhoud en tegelijk superrelaxed.  Soms kunnen dit soort cultuurhistorische beschouwingen zo stijf en saai zijn, een beetje zwaar maar daar was hier totaal geen sprake van.
 - Prima inleidende bijeenkomst, helder boekje (reader) dat zeer bruikbaar was en is en heldere uitleg.
- Super vervoer, leuke mannen, zeer zorgzaam naar ons en onze bagage en ook naar Loes toen ze zich verwond had. Geweldig hoe ze met die grote touringcar door de starten manoeuvreerden.
-  Hotels waren helemaal in orde. Geen 5 sterren maar allemaal schoon en keurig verzorgd. Voor mij prima bevallen. Laatste hotel was ontvangst wat rommelig maar dat hebben ze mooi hersteld.
- Reisleiding absoluut top: je hebt het echt in de vingers om een groep te begeleiden en op een mooie heldere manier je kennis over te dragen. Gebruik van audio systeem was heel erg helpend.
-  Zoals gezegd een 9+, absolute aanrader en ik loop rond als een levend reclameblok.

Louise Koopman
Oezbekistan mei 2022
Reisleider: Noyan Sahami
- Voorbereidende bijeenkomst Oezbekistan in Amsterdam: Hiermee begint al de voorpret van de reis. Fijn om reisgenoten vooraf te ontmoeten evenals de mogelijkheid om naar praktische zaken te kunnen vragen. Echt een bonus om alvast wat over geschiedenis en maatschappij te leren. - Vervoer ter plaatse en de chauffeurs: Uitstekende bussen met betrouwbare chauffeurs, voelde me volkomen in goede handen op de soms krakkemikkige wegen. De treinreis en de binnenlandse vlucht waren erg leuk om mee te maken. Alles en iedereen op tijd en  betrouwbaar, mede door de lokale gids volledig ontzorgd.  
- Hotels: De een wat luxer of groter maar allemaal uitstekend. Ik geloof wel dat er soms grote verschillen in kamergroottes waren in hetzelfde hotel. Brandschoon, moderne badkamers, goede (soms iets te harde) bedden. Altijd fleswater beschikbaar. Hotel Asia in Khiva was speciaal door de resort-achtige aanleg met zwembad en bloemenperken.  
- Reisleiding en de plaatselijke gids: Plaatselijke gids onmisbaar voor de vele praktische zaken, regelde achter de schermen heel veel. Wist leuke adressen zoals een zgn. private dining in Khiva, en een borduuratelier in Buchara.
Dat Noyan zelf de reis begeleidde was een belangrijke reden voor mij om de reis te maken. Wat een kennis van cultuur, architectuur, historie, actualiteit. Doorspekt met humor en mooie citaten. Noyan is een rasverteller maar weet daarin goed te doseren zodat we in behapbare stukken ontzettend veel hebben kunnen beluisteren en leren.  
- Uw algemene indruk van de reis: Heel heel erg de moeite waard. Heb mijn oog alweer laten vallen op een volgende bestemming met Parsaban.

Ineke en Karel Sirag, Amersfoort
Oezbekistan mei 2022
Reisleider: Noyan Sahami
De bijeenkomst voorafgaand aan de reis was een goede voorbereiding op de reis zelf en ook was het leuk om kennis te maken met onze reisgenoten. We hebben enorm genoten van de zeer interessante reis, met een mooie mix van historische bezienswaardigheden uit verschillende tijdperken en afkomstig van diverse culturen, en moderne ontwikkelingen in Oezbekistan. We hebben er veel van geleerd en onze culturele horizon is weer een aardig stukje verbreed. Het land heeft een prettige sfeer en je voelt je er veilig.
Hotels, bussen en trein waren allemaal prima, de chauffeurs goed, vriendelijk en behulpzaam en de plaatselijke begeleider regelde vooral allerlei organisatorische zaken en deed erg zijn best om van alles te vertellen, maar werd overtroffen door Noyan die met zijn enorme kennis, prachtige verhalen, enthousiasme en humor de reis een grote meerwaarde gaf.

Ton Peerdeman, Apeldoorn
Oezbekistan mei 2022
Reisleider: Noyan Sahami
Ik vond het een fantastische heerlijke interessante leerzame reis en ik gun ieder reisgezelschap zo'n bevlogen reisleider/docent zoals jij.  
Men zegt dat je altijd kunt verbeteren en daar ben ik het niet mee eens. Iets aan deze reis verbeteren wordt moeilijk.  
- Voorbereidende bijeenkomst Oezbekistan in Amsterdam: Fijn om informatie voor de reis uit alle zoomcursussen in compacte vorm nog eens te horen. Dat brengt je ook gelijk in de goede stemming om het nu allemaal echt te gaan zien
- Vervoer ter plaatse en de chauffeurs: Perfect geregeld met goede bus(jes) en de chauffeurs waren behulpzaam, vriendelijk en reden prettig.  
- Hotels: Prima. Goed is goed genoeg en gelukkig niet over de top. Al het gedoe met paspoorten was ook fijn geregeld en liep vlotjes. Zeker het eerste deel van de reis was aanpoten en toen waren de dagen in Khiva waarbij je 's middags kon uitrusten bij het zwembad heel fijn.  - Reisleiding en de plaatselijke gids: Oybek moest wel even aan je wennen en jij aan hem denk ik, maar hij deed het prima en regelde alles heel prettig. Echter als je hem als enige gids hebt dan wordt het wel een heel andere reis want zijn kennis was toch beperkt.
- Uw algemene indruk van de reisGeweldig.  

Lous Vlaanderen,
Oezbekistan mei 2022
Reisleider: Noyan Sahami
- Ik vind de inleidende bijeenkomst in Amsterdam een heel goed idee. Je krijgt alvast een beeld van de groepsgenoten. De inleiding vond ik ook heel informatief, boeiend en ook grappig. De lunch is heerlijk. De reader geeft een goed beeld van de geschiedenis van het te verzoeken gebied.
- De bus die ons tijdens de reis vervoerde was comfortabel en heerlijk ruim. De chauffeurs waren heel behulpzaam en vriendelijk.
- De hotels waren goed tot zeer goed. Ze waren schoon en de bedden vond ik heerlijk hard. In mijn geval sprong het hotel in Samarkand eruit.
Het personeel daar was bijzonder attent!
- Noyan is een goede, boeiende verteller. Ik vind het ook heel goed dat hij verbanden legt tussen volksbewegingen, culturele beïnvloeding e.d. Petje af.
Het was een geweldige reis.

Jan Stilma & Margreet de Bruin, HillegomGroepsreis
Oezbekistan september 2019
Reisleider: Noyan Sahami

- Voorbereidende bijeenkomsten in Amsterdam:
Prima verzorgd met veel leerzame en praktische informatie. Leuk om al kennis te maken met reisgenoten.
- Kwaliteit vervoer en chauffeur
Prima comfortabele, ruime bus met uitstekende chauffeur. Helaas in het algemeen slecht wegdek.
- Hotels: In het algemeen goede hotels. Wel wat verschillen qua ligging en comfort.
- Reisleiding: Bijzonder goed, met leerzame, boeiende informatie, naast smeuïge verhalen/legenden.

Han Willems en Kolkman, Huis ter Heide
Groepsreis Oezbekistan september 2019
Reisleider: Noyan Sahami

- Voorbereidende bijeenkomsten in Amsterdam: Inhoudelijk zeer goed, zouden we niet gemist willen hebben.
- Kwaliteit vervoer en chauffeur: Bus was prima, chauffeur idem
- Hotels: Gemiddeld genomen waren het goede tot zeer goede hotels met uitstekende ontbijten
- Reisleiding: Voortreffelijke inhoudelijke info tijdens de hele reis, en dat was ook onze motivatie om met Parsaban te reizen.

Maarten Goeman en Tienke Koning, Apeldoorn
Groepsreis Oezbekistan september 2019
Reisleider: Noyan Sahami
-
Voorbereidende bijeenkomsten in Amsterdam: Wij vinden het leuk om een indruk te krijgen van de reisgenoten voor we vertrekken en we stellen de lezingen/college’s die ons voorbereiden zeer op prijs. Het zijn leuke ochtenden/middagen, het gebeurt allemaal in een prettige sfeer en het maakt dat je nog meer zin krijgt in de reis.
- Kwaliteit vervoer en chauffeur: Dat was uitstekend! De wegen waren niet altijd even geweldig, maar desondanks hebben we gelezen, geslapen, goed kunnen luisteren naar jouw verhalen en uitleg. Dus, niets om over te klagen!  
- Hotels: Alle hotels waren prima. We zouden iets kunnen zeggen over het hotel in Samarkand, maar eigenlijk hadden we een prima kamer, goede bedden (beetje hard),goeie douche, heerlijk zachte handdoeken en een uitstekend ontbijt (vooral de koffie).
- Reisleiding: Fantastisch! Prachtige uitleg, hele mooie verhalen, altijd aanwezig, beschikbaar en bereikbaar. Leuke extra ideeën, zoals het buitenpaleis bij Buchara. Heerlijke versnaperingen onderweg.We hebben genoten!

Jan van de Velden & Hilde van Westrhenen, Delft
Groepsreis Oezbekistan september 2019
Reisleider: Noyan Sahami  
Voorbereidende bijeenkomsten, zinvol en nuttig, ook in verband met eerste kennismaking
Vervoer: Prima kwaliteit bus en chauffeur
Hotels: Voldoende gezien het land, wij hebben weinig problemen gehad, goed ontbijt
Reisleiding: Uitstekend en aanstekend, ga zo door wat ons betreft

Jacques Baltis, Maastricht
Groepsreis Oezbekistan april 2019
Reisleider: Monique Stommel
-
Bijeenkomst(en) ter voorbereiding op de reis:
De bijeenkomst was heel erg goed, instructief en toch niet te zwaar.
Een voorlichtende bijeenkomst voor zo’n reis is heel erg goed.
- Kwaliteit vervoer gedurende de reis:
Vervoer was uitstekend, goede bus en goede chauffeur.
- Accommodatie:
Accommodaties waren goed met uitzondering van Hotel Karvon in Samarkand.
- Diners: Allemaal goed tot zeer goed.
- Reisleiding
Uitstekend. Monique vertelt enthousiast en boeiend.
Ze houd waar mogelijk met iedereen rekening, maar is waar nodig ook streng.
- Uw totale indruk van de reis
Uitstekend. We hebben veel mooie dingen gezien met een goede toelichting.

Lida Schenk,Loenen
Groepsreis Oezbekistan april 2019
Reisleider: Monique Stommel

- Bijeenkomst(en) ter voorbereiding op de reis:
De bijeenkomst was zeer informatief. Fijn om e.e.a. over de geschiedenis vh land te horen. En handig om vast wat medereizigers te ontmoeten.
- Kwaliteit vervoer gedurende de reis: Uitstekend. We hadden een zeer goede en ervaren chauffeur. Reuze aardige man.
- Accommodatie: Over het algemeen ook prima. Allemaal zeer behulpzaam personeel. Ik heb wel eens om een rustiger kamer gevraagd en dan werd ik ook zeer prettig geholpen.
- Diners: Over het algemeen ook prima. Hier was wat verschil in kwaliteit maar altijd prima. Men is nog niet zo gericht op vegetariërs en dat heeft ook z'n charme. Door de grote behulpzaamheid wordt alles opgelost.
- Reisleiding: Monique heeft een enorme kennis en ervaring. Ze weet heel goed hoe ze een groep in goede banen moet leiden. En fijn dat ze zoveel kan vertellen....waar je ook bent.Uw totale indruk van de reis: Ik heb van begin tot eind genoten. Het is een fantastische reis geweest. Alles was verzorgd en geregeld.

Marijke de Vos, Bussum
Groepsreis Oezbekistan april 2019
Reisleider: Monique Stommel
-
Bijeenkomst(en) ter voorbereiding op de reis: heel interessant, leerzaam en leuk.
- Kwaliteit vervoer gedurende de reis: Uitstekend!
- Accommodatie: Bijna allemaal prima-heel goed. Alleen in Samarkand wat minder.
- Diners:
- Voor vegetariërs een beetje karig en veel van hetzelfde. Verder prima.
- Reisleiding: Monique is heel goed, prettig, kundig, positief.

Joke en Herman Koppius, Twello
Groepsreis Oezbekistan april 2019
Reisleider: Monique Stommel

- Bijeenkomst(en) ter voorbereiding op de reis:
Deze zijn ons zeer goed bevallen. Ook het extra college over mozaïekmotieven vonden we boeiend. Mocht er dit najaar ook nog een college komen over de Zijderoute, dan houden we ons aanbevolen.
- Kwaliteit vervoer gedurende de reis: De bussen waren i.h.a. oké, vooral de ruimte die een ieder had. Vriendelijke chauffeurs.
- Accommodatie: In het algemeen zijn de hotels van prima niveau, goede bedden en vrijwel overal goede wifi ontvangst.
- Diners: Lunches en diners waren van redelijke kwaliteit, meer dan voldoende.
Reisleiding: Monique deed het op alle fronten geweldig. Attent en deskundig. Goede timing. En vooral die extra uitjes zijn ons goed bevallen.
- Uw totale indruk van de reis: Het geheel is ons zeer goed bevallen, een fantastische reis. In twee weken hebben we heel veel van het land gezien.

Rokus Scholten, Eerbeek
Groepsreis Oezbekistan april 2019
Reisleider: Monique Stommel
Zoals gewoonlijk waren de voorbereidende bijeenkomsten informatief, leerzaam, goed verzorgd. Goede verdieping ter voorbereiding!
De bus was prima. De treinreis was zoals een treinreis moet zijn en was een leuke ervaring. Het vervoer met auto's was in orde.
Over het algemeen waren de hotels in orde, behalve het hotel in Samarkand.
Monique was een inhoudelijk zeer deskundige reisleidster; zij weet ontzettend veel over wat we te zien kregen en kon daar goed over vertellen. We hebben heel veel gezien, het was wat dat betreft een heel complete reis.
We hadden het niet willen missen.

Margreet de Groot & Karel Kits, Amsterdam
Groepsreis Oezbekistan september 2018
Reisleider: Noyan Sahami

1- Bijeenkomsten ter voorbereiding op de reis:
Zeer informatief en uitgebreid
2- Kwaliteit vervoer gedurende de reis:
Uitstekend, en afwisselend (bus, auto, trein en vliegtuig) Op de site zijn de reistijden wat optimistisch aangegeven, in de praktijk duurde het langer, wat niet erg was omdat je ook veel van het land ziet.
3- Accommodatie:
Over het algemeen goed, soms uitstekend (Khiva en Fergana) soms minder (Tasjkent)
4- Reisleiding: Heel goed en zeer deskundig! Dan spreken we vooral over Noyan, de gids van het land zelf voegde weinig toe.
5- Uw totale indruk van de reis:
Een prachtige cultuurhistorische reis!

Lauret Hulswit, Bleskensgraaf
Groepsreis Oezbekistan september 2018
Reisleider: Noyan Sahami
1- Bijeenkomsten ter voorbereiding op de reis: Zeer de moeite waard. Zowel qua inhoud als het voor het eerst kennismaken met de medereizigers. Door de uitleg over kunst en architectuur ben ik in Oezbekistan o.a. anders en meer gedetailleerd naar tegelversieringen gaan kijken.
2- Kwaliteit vervoer gedurende de reis
Erg goed. Ook de afwisseling tussen eigen bus, auto, trein en vliegtuig zorgde ervoor dat je écht het gevoel had door het land te reizen.
3- Accommodatie
De Asia hotels vond ik het prettigst. Iets kleinschaliger, warm interieur en prachtige binnentuinen. Het hotel in Samarkand scoorde het minste op mijn lijstje: pompeus groots zonder enige sfeer. Ontbijt, in vergelijking met de andere hotels, matig. Wel vriendelijk personeel.
4- Reisleiding
De verhalen en uitleg van de reisleider vond ik erg interessant.
Geen saaie collegestof maar variërend van detail tot het grotere verhaal er omheen. Met de nodige humor.
5- Uw totale indruk van de reis
Een fantastische reis door een prachtig, afwisselend en kleurrijk land. Ik had van te voren geen flauw idee wat ik kon verwachten maar het heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Door de variatie in het programma had ik bij terugkomst het gevoel drie weken te zijn weggeweest.

Cora Manni, Apeldoorn
Groepsreis Oezbekistan september 2018
Reisleider: Noyan Sahami

Nog dagelijks vertel ik wel aan iemand over de reis naar Oezbekistan, hoe mooi het was! De voorafgaande voorbereiding in Amsterdam vond ik heel waardevol, en prettig de reisgenoten daar al te ontmoeten, zodat je niet zo alleen op Schiphol staat.
Vervoer goed geregeld, ruime bus, fijn, dat er altijd water was. De trip met de taxi's vond ik lang, de andere dag met de trein vond ik de tocht door het berglandschap veel mooier.
Hotels goed en schoon!
De uitleg en kennisoverdracht over de gebouwen en geschiedenis heb ik zeer gewaardeerd en van genoten en wil er zeker meer over lezen en in verdiepen. Door de verschillende delen van het grote land gezien te hebben, heb ik toch wel een redelijke indruk van het land en onder de indruk van de immense gebouwen, zo kleurrijk!
Nogmaals mijn dank voor de goede begeleiding!

Koos de Vlas en Johanna Caspers, Groenlo
Groepsreis Oezbekistan september 2017
Reisleider: Noyan Sahami
De voorbereidende bijeenkomst/lezing:
De voorbereidingsmiddagen waren heel plezierig en informatief. Heel interessant was ook de cursus “oosterse architectuur en ornamenten” over het vervaardigen van kalligrafie en overige soorten ornamenten op de te bezoeken sites.Kwaliteit vervoer gedurende de reis:
Het was erg prettig dat iedereen een raamplaats had in de comfortabele bussen. De treinreis van Fergana vallei naar Tasjkent was een leuke afwisseling.
De Oezbeekse gids en chauffeur waren bekwaam en servicegericht.
Accommodatie: De accommodaties waren redelijk tot goed, evenals de lunches en diners.
De reisleiding: De reisleiding was in prima handen. Je vertelde met een interessante en boeiende vertelkunst over de schoonheid, de details en de symboliek van wat we onderweg zagen.
Uw totale indruk van de reis
De reis bood een interessant inkijkje in de oude en moderne geschiedenis van Oezbekistan en centraal Azië: gevarieerdheid in de prachtige oude architectuur, sporen en restanten van de oude geschiedenis, de verschillende karakters van de historische steden, het huidige Oezbeekse platteland met veel woestijn en veel land- en tuinbouw rond de steden, de verschillen tussen de bevolkingsgroepen en de invloed van de voormalige Sovjetunie op het land. Oezbekistan is nog niet een modern en ontwikkeld land, maar er is daarentegen veel interessants te zien en te beleven, ook op de bazaars. Heel plezierig was, dat we ook de minder drukke (toeristische) bezienswaardigheden hebben bezocht. Allemaal zeer de moeite van het reizen waard!

Alan Ferguson, London
Groepsreis Oezbekistan september 2017
Reisleider: Noyan Sahami

Bijeenkomst(en) ter voorbereiding op de reis: Uitstekend
Kwaliteit vervoer gedurende de reis: Uitstekend
Accommodatie: zeer goed.
Reisleiding: Uitstekend, zoals altijd met Parsaban.Uw totale indruk van de reis  
Een zeer goed geplande tour van de klassieke “Silk Road” locaties in Oezbekistan; inclusief gedetailleerde interpretaties door Noyan Sahami over de (kunst)historische betekenis van alles wat we bezochten.

Kors Bos, Hilversum
Groepsreis Oezbekistan september 2017
Reisleider: Noyan Sahami
1- Bijeenkomst(en) ter voorbereiding op de reis
Dat was weer heel gezellig en nuttig.
2- Kwaliteit vervoer gedurende de reis
Ik vond de bus prima en de chauffeur was een acrobaat want hij heeft de ergste gaten in de weg weten te ontwijken.
3- Accommodatie
Prima hotels, niks op aan te merken. Ik vind het altijd prettiger om meer dan 1 nacht ergens te zijn. Twee dagen op één plek en 3 nachten in een hotel zijn me heel goed bevallen.
4- Reisleiding
Ik heb genoten van de mooie verhalen in de bus en de verhalen/verhandelingen bij de oudheden/bezienswaardigheden.
Uw totale indruk van de reis
Ik vond het een mooie reis, indrukwekkende monumenten en een prachtige omgeving.
Ik vond de autorit naar Ferghana een geweldige belevenis en de treinreis terug was ook schitterend. Ik heb een hele mooie reis gemaakt en ik heb erg genoten. Verheug me nu al weer op Oman.

Jeanet den Haan & Connie Bramer, Noordwijk
Groepsreis Oezbekistan september 2017
Reisleider: Noyan Sahami
Bijeenkomst(en) ter voorbereiding op de reis:
Interessant en boeiend.
Kwaliteit vervoer gedurende de reis:
De bus was goed evenals het vervoer in de stad en de omgeving.Last but not least hadden we een goede chauffeur.
Accommodatie: Hotels waren ok. Kon van daaruit makkelijk de stad in (behalve Tasjkent en in het Ferganal).
Reisleiding: Boeiende en zinvolle verhalen/geschiedenislessen. Houden zo!
Uw totale indruk van de reis:
Een mooie reis. Interessante dingen en landschappen gezien.

Henk en Jeanine Hoogstraten
Groepsreis Oezbekistan september 2017
Reisleider: Noyan Sahami
1. De bijeenkomst voorafgaand aan de reis bood uitgebreide en heldere informatie over de reisbestemming, de syllabus zorgde ervoor dat je thuis alles nog eens rustig na kon kijken. Bovendien was het een aangename manier om kennis te maken met de reisleider en de reisgenoten.
2. Niet direct een nieuwe bus (de vering had wat moeite met de vele kuilen in de wegen en de airco werd na een hele dag draaien enigszins amechtig), maar ruim en comfortabel genoeg met een betrouwbare chauffeur die ons - meestal - rustig en veilig van de ene naar de andere bestemming bracht. De exprestrein was zeer comfortabel, een echte aanrader!
3. De accommodatie was goed: altijd rustig en perfect schoon.
4. Noyan, met jouw enorme kennis van cultuur en historie, een heerlijke portie humor en je vermogen in beelden te spreken was je de meerwaarde van deze reis.
5. Al met al hebben we genoten van een boeiende reis langs restanten van een rijk verleden in een regio die voor ons grotendeels onbekend terrein is. Onze hartelijke dank voor deze bijzondere reis!

Hans Alles, Amsterdam
Groepsreis Oezbekistan september 2017
Reisleider: Noyan Sahami
1- Bijeenkomst(en) ter voorbereiding op de reis waren prima, vooral de tweede sessie over epigrafie vond ik boeiend
2- Kwaliteit vervoer gedurende de reis: Het is een prima combinatie auto-trein-vliegtuig-bus. Ik denk, ook wanneer de exprestrein Khiva naar het oosten rijdt, je deze combinatie moet handhaven.
3- Accommodatie: Prima
4- Reisleiding: Organisatie etc. was prima. Jouw verhalen in de bus hebben weer genoeg stof tot nadenken geleverd
6- Uw totale indruk van de reis: Ik heb er van genoten en er veel van geleerd, er is weer een wereld voor me open gegaan met de daarbij behorende vragen: onder het motto hoe meer je weet hoe meer vragen

Willemijn Rebel, Almere
Groepsreis Oezbekistan september 2017
Reisleider: Noyan Sahami

De bijeenkomsten ter voorbereiding van de reis ervaar ik als zeer prettig, ze geven veel informatie en je maakt alvast kennis met je reisgenoten.Kwaliteit van het vervoer tijdens de reis is prima.Accommodatie was goed.De reisleiding was uitstekend.Het was een mooie en interessante reis die in sneltreinvaart omvloog.