PARSABAN

Cultuurhistorische reizen

Groepsreis Oezbekistan

'Van steppennomaden tot wereldveroveraars'  (15 dagen)

Dagprogramma groepsreis Oezbekistan

Dag 1: Amsterdam - Tasjkent

Dag 2: Tasjkent, Stadsexcursie
Tasjkent heeft een zeer oude geschiedenis.
In de pre-islamitische tijd was de stad bekend als Chash en later als Chashkent (de stad van de steen). Het lag op de Oude Zijderoute tussen Europa en Azië, waardoor het een van de belangrijkste economische centra van Centraal-Azië werd.
Tasjkent heeft gedurende zijn lange geschiedenis veel te verduren gehad. De stad werd dan weer geplunderd door Khazakhen en dan weer door Uzbeken, Perzen of Mongolen.
Na de verwoestende aardbeving van 1966 is de stad herbouwd volgens het Sovjetmodel met brede boulevards en grote parken en pleinen.
De stad heeft nog een aantal interessante bezienswaardigheden die we tijdens een dagexcursie zullen bewonderen, zoals het Amir Temur-plein, het onafhankelijkheidsplein, de oude stad met het Khast-Imam Complex en de Chor-Su Bazaar.

Dag 3: Tashkand – Kokand – Ferghana (treinreis)
Vandaag reizen we per trein in ongeveer 3 uur naar de Fergana Vallei.
Het is het vruchtbaarste gebied van Oezbekistan en daarom een van de belangrijkste economische motors van het land.
Het gebied is omgeven door het Tian Sjan-gebergte.
De vallei is van grote historische betekenis; het was het noordoostelijkste deel van het rijk van Alexander de Grote. Sinds de oudheid trokken hier vele volkeren en invasielegers doorheen.
We bezoeken vandaag de legendarische stad Kokand met zijn prachtige monumentale bouwwerken. De stad bestaat al sinds de 10e eeuw als een belangrijk handelscentrum op de karavaanroute tussen India en China. In 1740 werd de stad uitgeroepen tot hoofdstad van het gelijknamige Oezbeekse kanaat van Kokand. We brengen een bezoek aan het paleis van Chudajar Kan (de laatste Kan van het kanaat, gebouwd tussen 1863 en 1873), een van de grootste en rijkst versierde paleizen in Centraal-Azië.
We bezoeken ook de 18e-eeuwse vrijdagmoskee, waarin 10.000 gelovigen kunnen bidden, en de Amin Beg madrassa. Daarna bezoeken we de necropolis van de kans van Kokand, Dachma-I-Sjochon, gebouwd rond 1830.
We overnachten in Fergana.

Dag 4: Ferghana – Margilan (bezoek zondagsmarkt en de traditionele zijdefabriek) – Tasjkent
Vandaag keren we terug naar Tasjkent via de stad Margilan.
Margilan is al sinds 1000 jaar een belangrijk centrum voor de zijde-industrie.
We bezoeken de traditionele zijdefabriek Yodgorlik, waar al meer dan 1000 jaar zijde met de hand wordt geweven. We bezoeken vervolgens de mooie markt van Margilan. Het is een van de kleurrijke bazaars van Oezbekistan, waar duizenden traditioneel geklede Oezbeken hun wekelijkse boodschappen doen. Een fotogeniek hoogtepunt.
Eind van de middag rijden we met personenauto's ( 3 personen per auto) terug naar Tasjkent. De bergachtige route is niet geschikt voor een grote bus. We zullen een of twee fotostops maken om van de schitterende natuur en het berglandschap te genieten.

Dag 5: Tasjkent – Nukus (binnenlandse vlucht)
Vandaag gaan we per binnenlandse vlucht naar de stad Nukus in het noordwesten van Oezbekistan. We nemen de avondvlucht van 19:00 uur (onder voorbehoud) naar Nukus. We hebben dus nog een hele ochtend in Tasjkent die we kunnen besteden aan een mooie stadswandeling en eventueel een bezoek aan het Historische Museum van Tasjkent.
We overnachten in Nukus.

Dag 6: Nukus (bezoek Kunstmuseum van Nukus) – Khiva (Unesco werelderfgoed)
We bezoeken vandaag het meest interessante museum van Oezbekistan, het Kunstmuseum van Nukus ook wel bekend als Savitsky Museum.
Het museum heeft na het Staatsmuseum van Sint-Petersburg de grootste Russische avant-garde collectie ter wereld.
De kunstwerken zijn gemaakt door vermaarde Russische kunstenaars, zoals Nikolaev, Kurzin, Solokov en Lysenko die ten tijde van de Sovjet-Unie woonden en werkten in Oezbekistan SSR. Deze kunstenaars werden samen met vele anderen op beschuldiging van contra-Sovjet-propoganda door Stalin verbannen en vermoord. Hun kunstwerken zijn op miraculeuze wijze bewaard gebleven en niet vernietigd zoals gebruikelijk ten tijde van Stalin.

In het museum zijn tevens te bezichtigen artefacten, opgegraven in het gebied van het antieke Rijk van Khorezm dat we op dag 8 zullen bezichtigen. Het museumbezoek is dus ook een goede voorbereiding van de excursie van dag 8.

In de loop van de middag rijden we naar Khiva, de hoofdstad van het gelijknamige Kanaat (1511-1920). Dit was een despotisch geleid vorstendom in Centraal-Azië dat in de 18e en 19e eeuw bekend stond om zijn florerende slavenmarkten. Het kanaat van Khiva was, evenals het kanaat van Kokand en Bukhara, het toneel van wedijver tussen de Russen en Britten om de economische en politieke hegemonie in Centraal-Azië. Deze oude ommuurde stad bevat meer dan 50 historische monumenten, daterend uit de 18e en 19e eeuw. Tijdens een wandeling door de oude stad bezoeken we de monumentale bouwwerken, waaronder Mazary Sharif Madrassa, het Mausoleum van drie heiligen, de Vrijdagsmoskee, het Pakhlvan Mahmoed-mausoleum, het Tash Hauli-paleis en de Alla Kuli-Khan en Arab mohammad Khan madrassa’s. Deze bezoeken worden nog interessanter door de vertellingen van de reisleider over fascinerende episodes uit de geschiedenis van Khiva.

Dag 7: Khiva, ochtendexcursie
In de ochtend bezoeken we nog een aantal monumentale bouwwerken in Khiva die u niet mag missen zoals de Kunya-Ark-citadel, de Kurinish Khana, de Mohammed-Amin-Khan Madrassa, de Islam Khodja-minaret en Tash Hauli-paleis. In de middag kunt u zelf kiezen wat u nog van de stad wilt zien, of misschien kiest u ervoor om op een terras of in het park even rustig te genieten.

Dag 8: Khiva, excursie het rijk van Khorezm
Vandaag hebben we een dagexcursie naar de opgravingen van het rijk van Khorezm. 
Deze archeologische site van Khorezm ligt op circa 50km afstand ten noordoosten van Khiva.
We vertrekken per bus vanuit Khiva en steken de rivier Amu Darya (Oxus) over om het gebied van het rijk van Khorezm in de Kyzylkum woestijn te betreden. 
In dit gebied heeft de Russische archeoloog Tolstov met zijn team van 1938 tot 1955 grootschalige opgravingen uitgevoerd.
In dit uitgestrekte gebied in de woestijn liggen overblijfselen van meerdere forten uit de bloeiperiode van het rijk van Khorezm, tussen de 1e en 6e eeuw. Deze forten dienden als residentie van de koningen van Khorezm.
 Tot voor kort was dit gebied slechts per helikopter bereikbaar, maar recent zijn er wegen aangelegd. Hier treden we in de voetsporen van de Russische archeoloog Tolstov en bezoeken twee van zijn opgegraven forten; Toprak Kala en Ayaz Kala.

De woestijnkastelen van Khorezm zijn recentelijk ter registratie aangemeld voor de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Dag 9: Khiva – Bukhara
Vandaag hebben we een lange busrit door de indrukwekkende Kyzyl Kum-woestijn naar een van de mooiste steden van Centraal-Azië, Bukhara.
Onderweg naar Bukhara stoppen we bij de rivier Amu Darya.
In de oudheid werd deze rivier de Oxus genoemd en werd zij gezien als een natuurlijke scheiding tussen het beschaafde Perzische werelddeel en dat van de ongrijpbare steppenomaden in het noorden.

Dag 10: Bukhara, stadsexcursie
Al in het jaar 500 v.Chr. maakte Bukhara deel uit van het Perzische rijk.
Na de succesvolle expeditie van Alexander de Grote en zijn generaals viel Bukhara in handen van de Grieks-Macedonische dynastie van de Seleuciden en viel de stad vervolgens onder het Grieks-Bakhtrische koninkrijk.
Bukhara is wegens zijn ligging op de zijderoute het toneel geweest van veel wedijver tussen de Turco-Mongoolse stammen.
De islamisering van Bukhara in de 8e eeuw en de komst van de opeenvolgende islamitische dynastieën drukten hun stempel op het architectonische gezicht van de stad. We maken vandaag een stadswandeling door de oude stad (Unesco-werelderfgoed) en we bezoeken o.a. het Ismail Samani-mausoleum, een fantastisch bewaard gebleven bouwwerk uit de tijd van de Perzische Samaniden.
We bezoeken vervolgens de 45 meter hoge Kalan Minaret en de 15e-eeuwse Kalan Moskee en tot slot de Ulugh Bek Medresa, de Miri Arab Medresa en de Citadel van Bukhara.

Dag 11: Bukhara
 - Excursie Bahauddin Naqshbandi mausoleum (halve dag)

Ten oosten van Bukhara in het dorpje Kasri Orifon bevindt zich de geboorteplaats en het mausoleum van Bahauddin Naqshbandi, de stichter van de meest invloedrijke soefistische bewegingen. Daarnaast zijn er moskeeën en soefistische heiligdommen te bewonderen.
Soefisme is een spirituele beweging binnen de islam die de Koran en de strikte regels van de sharia ziet als uiterlijke regels en zich meer richt tot de diverse stadia van innerlijke nabijheid tot God. Tijdens deze excursie verdiepen we ons in de betekenis van het soefisme binnen de islam en de invloed daarvan op de politieke en sociale ontwikkelingen in Centraal-Azië.
De middag is ter eigen invulling in de mooie stad Bukhara.

Dag 12: Bukhara – Rabati Malek karavanserai (Unesco) – Samarkand
Vandaag verlaten we Bukhara om verder te reizen naar Samarkand.
Onderweg naar Samarkand bezoeken we een 12e-eeuwse minaret met haar prachtige bakstenen ornamenten in de stad Vabkent; een schoolvoorbeeld van Seltsjoekse architectuur.
We bezoeken tevens de 11e-eeuwse Rabati Malik-karavanserai (Unesco), waarvan het prachtige voorportaal nog in goede staat is.
Dit voorportaal is geïnspireerd door de Perzische Achaemenidische en Perzisch-Sassanidische architectuur.
We bezichtigen tot slot een Sardaba: een middeleeuws irrigatiesysteem.
Tegen de avond arriveren we in Samarkand.

Dag 13: Samarkand, stadsexcursie
De stichting van Samarkand gaat terug tot de 14e eeuw v.Chr. Samarkand, bekend onder de Grieken als Marakanda, was een belangrijke stad op de zijderoute en vormde het economisch centrum van de Sogdiërs. In de 8e eeuw veroverden de moslims de stad op de toenmalige Turkse machthebber. Na de opeenvolgende Perzische en Turkse dynastieën, was het de beurt aan Dzengiz Khan die de stad in 1202 bij zijn immense rijk inlijfde. Timoer Lenk maakte van de stad in 1370 zijn hoofdstad en gaf de beste bouwmeesters van zijn rijk de opdracht prachtige bouwwerken neer te zetten die vandaag de dag nog te bewonderen zijn.
Tijdens een wandelexcursie van een dag maken wij kennis met de architectonische meesterwerken van de Timuriden zoals, de Bibi Khanoem-moskee, het Shahe Zenda-complex, de Gure Emir en de parel van Samarkand: het Registan-plein.
We bezoeken tevens het observatorium van Ulugh Beg, een kleinzoon van Timur Lenk, die in tegenstelling tot zijn grootvader de oorlog schuwde en vooral van astronomie en wiskunde zijn levensmissie maakte.

Dag 14: Samarkand - excursie mausoleum van Ismail Al Bukhari & Afrosiab archeologische opgravingen
In de ochtend rijden we naar het dorp Chelak ten noorden van de stad. Aldaar bezoeken we het mausoleum van Ismail Al Bukhari, een van de grootste denkers en wetenschappers van Centraal Azië. Hij staat bekend als verzamelaar van 'Hadith.; de islamitische overleveringen.
Het mausoleum wordt jaarlijks door honderdduizenden pelgrims bezocht. Hier wordt u ondergedompeld in de spirituele beleving van duizenden gelovige Oezbeken.

Tegen de middag komen we terug in Samarkand. We bezoeken daar de oudste archeologische opgravingen van Samarkand in het Afrosiab complex met zijn schitterende fresco’s uit de 6e eeuw v.Chr. De excursie van vanmiddag staat in het teken van de Sogdiërs; een van de meest fascinerende volkeren langs de oude Zijderoute.

We dineren vanavond samen in een sfeervol restaurant ter afscheid van elkaar en Oezbekistan.

Dag 15: Samarkand – Amsterdam (ochtendvlucht)