PARSABAN

Cultuurhistorische reizen

Groepsreis het sultanaat Oman

'Langs de bastions van de Zon en de Maan'(14 dagen)

Dag 1: Vliegreis Amsterdam - Muscat
Op dag 1 vliegt u van Amsterdam naar Muscat alwaar u in de nacht aankomt en naar uw hotel wordt gebracht.

Dag 2: Muscat (stadsexcursie)
We beginnen de dag met een bezoek aan Oud-Muscat. Deze wijk, gelegen aan een rustige baai, voelt met zijn witte huizen aan als een vertelling uit Duizend-en-een-nacht. De skyline van Oud-Muscat wordt gevormd door twee forten gebouwd op rotsen aan weerszijden van de baai.
Het pronkstuk van de wijk vormt het Al Alam-paleis waar delegaties en staatshoofden door de sultan worden verwelkomd.
We bezichtigen het Al Alam-paleis en wandelen naar de baai die wordt begrensd door het schiereiland van Kalbuh en het rotseiland Al Jazirah met zijn forten.
We vervolgen onze weg via de prachtige zuilengangen en witte gebouwen waarin overheidsdiensten zijn gevestigd naar het nationaal museum dat is ontworpen door de architect van het British Museum.
Na een bezoek aan het nationaal museum wandelen we door naar het Bayt Al Zubair-museum.
Het museum omvat drie historische gebouwen waarin een fijne collectie is ondergebracht met aandacht voor de cultuur, geschiedenis, architectuur en kunst van Oman. Vanuit Oud-Muscat vertrekken we aan het eind van de dag naar Mutrah’s baai voor een bezoek aan de Suq waar u kunt dwalen door passages met wierook-, juwelen-, kleding-, tapijt- en souvenirwinkels.
Rondom de Suq bevinden zich diverse gezellige cafés en restaurantjes waar u de dag goed kunt afsluiten.

Dag 3: Muscat (stadsexcursie,‘s middags vrij)
In de ochtend brengen we een bezoek aan de Sultan Qabus Grand Moskee, een toonbeeld van architecturale perfectie. Symmetrie en spiegeling, traditionele en moderne bouwstijlen meanderen via binnenplaatsen, passages en gazons over het terrein met op iedere hoek een minaret en in het midden de vijfde minaret van 90 meter hoog. In het gebedshuis met zijn fraaie koepel ligt het grootste tapijt ter wereld, vervaardigd in Iran. Draag kleding die uw armen en benen geheel bedekken. Vrouwen dienen ook hun hoofd te bedekken.

Vanaf de Sultan Qabus Grand Moskee rijden we door naar een volgend architectonisch hoogtepunt van Muscat: het Royal Opera House (Shati Al Qurm). De architectuur van dit gebouw bestaat uit een combinatie van Italiaanse en islamitische stijlen.
Tijdens een rondleiding kunt u de schitterende hal en operazaal met prachtig stuc- en houtsnijwerk bewonderen.
Het Royal Opera House is gelegen in de wijk Al Qurm, het ontspanningsgebied van Muscat. Het strand van Al Qurm wordt aan het eind van de dag bezocht door Omani’s die komen picknicken, voetballen, of wandelen.
We eindigen de dag aan dit strand waar u kunt wandelen, zwemmen of op een terrasje van het uitzicht kunt genieten.
U zult er al snel in contact komen met de vriendelijke bevolking van Oman. Het staat u natuurlijk ook vrij om vanaf hier een taxi te nemen en Muscat verder op eigen gelegenheid te bezoeken.

Dag 4: Muscat-Sur (via Hawiyat, Wadi Shab en eventueel Qalhat)
Vandaag vertrekken we met de bus richting de havenplaats Sur via de prachtige kustroute met zijn natuurwonderen.
De eerste stop die we maken is in het park Hawiyat Najm, dat zich bevindt rondom het Bamah Sinkhole. Dit betreft een zinkgat met kraakhelder, jadekleurig water dat mogelijk ontstaan is door het oplossen van zacht gesteente in het zoute water. Een betonnen trap leidt naar het warme water waarin u kunt zwemmen.
U dient op openbare plekken gebruik te maken van conservatieve zwemkleding.
We vervolgen onze weg naar Wadi Shab waar we met een bootje het water zullen oversteken om een korte wandeling te maken door de prachtige kloof met palmen en glasheldere waterstromen. We zullen niet de hele wandelroute door de Wadi maken omdat deze alleen begaanbaar is voor zeer fitte en ervaren wandelaars.
Indien mogelijk bezoeken we erna nog Qalhat; een heuvel met enkele ruïnes waaronder het Bibi Maryam Mausoleum.
De ruïnes zijn helaas in slechte staat zodat niet zeker is of ze bezocht kunnen worden. Qalhat was een van de voornaamste en welvarendste steden in de 13e en 14e eeuw. Schepen uit India brachten hier specerijen en keerden terug met Arabische paarden. De plaats werd bezocht door Marco Polo en Ibn Battuta.

Dag 5: Sur (excursie naar o.a. Dhow Scheepswerf )
Sur is een oud havenstadje van waaruit reeds in de 6e eeuw n.Chr. Arabische dhows (zeilschepen) met handelswaar naar de kusten van Somalië en Kenia voeren. In 932 werden vanuit hier de eerste zeereizen naar Sofala (Mozambique) ondernomen waarna goud en ivoor vanuit Mozambique naar Sur werd verscheept. Sur kende een periode van grote welvaart die tot de 19eeeuw zou duren.

We beginnen onze dagexcursie met een bezoek aan het maritiem historisch museum en de Dhow Scheepwerf waar de eeuwenoude scheepsbouw nog wordt uitgeoefend. De werkers vervaardigen hier handmatig de houten dhows volgens aloude traditie en tonen dit graag aan u. Aan dezelfde boulevard bevindt zich het terrein van het ministerie van Heritage and Culture waar zes dhows te bewonderen zijn.
Via een hangbrug over de lagune vervolgen we onze weg naar Al Ayjah. Aan de rommelige zandstranden van dit vissersdorpje dobberen kleurrijke vissersboten. Een vuurtoren die al eeuwenlang waarschuwt voor de nauwe doorgang naar Surs haven biedt zicht op Al Ayjah, Sur en de lagune. In dit stadsdeel bevinden zich historische huizen met mooie gedecoreerde houten deuren en het Al Hamuda Fort.

Aan het eind van de middag heeft u vrij en kunt u nog een bezoek brengen aan het oude stadsdeel, het strand, of bijkomen bij het zwembad van het hotel. In de avond kunt u optioneel deelnemen aan een excursie naar Ras Al Hadd of Ras Al Jinz om de groene zeeschildpad op het strand te spotten.

Dag 6: Sur - de woestijn van Wahiba Sands (via Wadi Bani Khalid)
Vandaag vertrekken we naar de indrukwekkende woestijn van Wahiba Sands.
Onderweg bezoeken we eerst Wadi Bani Khalid. Deze prachtige kloof is het hele jaar door voorzien van smaragdgroene waterpoelen.
We lunchen in dit idyllisch gebied waar u kunt zwemmen, een wandeling kunt maken naar de bron in Muqal Cave of heerlijk met uw voeten in het water kunt genieten van de paradijselijke omgeving.

Aan het eind van de middag komen we aan bij de rand van de woestijn en worden we opgehaald met 4x4-terreinwagens om door de prachtige oranjerode zandduinen de weg te vervolgen naar onze slaapplaats in de woestijn waar een Arabische nacht onder duizenden sterren op u wacht.

Dag 7: Wahiba Sands - Nizwa (via Ibra, bezoek woensdagmarkt of de vrouwenmarkt van Ibra)
Na een bezoek aan de bedoeïenen in de woestijn trekken we de binnenlanden in en het nabijgelegen Ibra, waar we de oude wijken van Al Minzfah en Al Qanaatir bezoeken. De wijk van Al Minzfah herbergt een aantal prachtige oude huizen die de welvaart van de landbouw en de handel tussen Oman en Zanzibar laten zien. Deze oude koopmanshuizen of sabla's zijn gebouwd in de 18e en 19e eeuw door rijke handelaren. Deze sabla’s werden gebruikt voor huwelijksceremonies, familiebijeenkomsten of rouwdiensten. In de wijk Al Qanaatir zijn de overblijfselen van de oude Suq te bewonderen.

We bezoeken ook de kleurrijke woensdagmarkt (vrouwenmarkt) van Ibra, bekend door het zilver- en textielwerk dat aangeboden wordt door prachtig geklede dames met adelaarsmaskers aan de vrouwelijke klanten. De heren zijn ook meestal welkom.

Aan het eind van de middag komen we aan in ons comfortabele 4**** hotel in de omgeving van Nizwa waar we de komende vier nachten verblijven en dat we als standplaats zullen gebruiken om het interessante en veelzijdige binnenland diepgaand te verkennen.

Dag 8: Nizwa, excursie naar kasteel Jabrin (Unesco), Husn Al Fiqain en Birkat Al Mawz
Vandaag brengen we als eerst een bezoek aan het prachtige kasteel van Jabrin dat bekend staat om zijn imponerende plafonds en vernuftige ventilatiesystemen. Het kasteel is rond 1670 gebouwd en in 1688 werd Jabrin verklaard tot hoofdstad van Oman.
Vanuit dit kasteel is veel wetenschappelijk onderzoek gefinancieerd op gebied van astronomie, geneeskunde en rechtspraak.
Het pronkstuk van het kasteel vormt de Zon en Maankamer waar de zeven lage ramen net boven de vloer de frisse wind naar binnen voeren en de stijgende warme lucht via zeven hoge ramen weer naar buiten wordt gevoerd.

Erna rijden we met terreinwagens via een bergroute naar de prachtig gelegen Beehive Graftomben uit het derde millennium v.Chr. die op de Unesco-Werelderfgoedlijst staan. Via een indrukwekkende bergroute eindigen we de dag op het hoogstgelegen deel van Jabal Akhdar waar we een korte wandeling maken met indrukwekkende vergezichten.
We rijden vervolgens naar de plaats Al Hamra wat ‘De Rode’ betekent en bestaat uit oude huizen gemaakt van leem.
Deze stokoude oasestad ligt tegen de ruige berghellingen van Jabal Shams en wordt omgeven door twee wadi’s. De te bezoeken ruïnestad is gebouwd tijdens de Al Yarubi-dynastie (1624-1741) en bevat elegante huizen met verschillende verdiepingen.

In de namiddag hebben we nog tijd voor een bezoek aan Birkat Al Mawz.
Dit dorp is gelegen aan de voet van het Jabal Akhdar-gebergte en heeft een niet toegankelijk gerenoveerd fort, een falaj-systeem dat de stad al 2000 jaar voorziet van water en op de Unesco-lijst is bijgeschreven en een fotogeniek ruïnedorp op een berghelling, gekenmerkt door vervallen binnenplaatsen, torens en woonhuizen met uitzicht op een oase van dadelpalmen.

Dag 9: Nizwa, excursie de oude stad van Nizwa, Falaj Daris en Sufi gebedshuis
Het traditionele centrum van Nizwa is gelegen in een oase van dadelpalmen aan de voet van het Al Hajar-gebergte.
In 751 n.Chr. werd in Nizwa de eerste Ibadische imam gekozen en werd Nizwa de hoofdstad van Oman. Nizwa bleef, met onderbrekingen, de hoofdstad tot in de 12e eeuw. In de 17e en 18e eeuw vormde Nizwa het hart van het Ya’arbuba-bewind, waaronder het land zijn hoogtijdagen kende. In de vroege ochtend struinen we eerst over de fotogenieke gerenoveerde oude markt van Nizwa.
We bezoeken als eerste de dierenmarkt van Nizwa, waar elke vrijdag allerlei dieren, waaronder geiten, schapen, koeien en zelfs dromedarissen worden verhandeld. Deze markt is werkelijk uniek in haar soort!
Op deze markt wordt ook kwaliteitswaar aangeboden in de vorm van Omaans aarde-, zilver- en vlechtwerk.
Zilverwerk, zoals khanjars en kettingen, is het handelsmerk van Nizwa en van hoge kwaliteit.
Nabij de Suq bevindt zich het indrukwekkende fort en kasteel van Nizwa met zijn prachtige kanontoren. In de kasteelruimtes wordt u geïnformeerd over het fort, de stad en de regionale archeologie. Op de eerste en tweede verdieping bevinden zich de traditionele kamers en het verblijf van de imam. De kanontoren kan worden betreden door middel van een trap en biedt u een adembenemend uitzicht op Nizwa, de groene dadelplantages en het Jabal Akhdar- en Jabal Shams-gebergte.

Vanuit Nizwa vertrekken we naar Falaj Daris. Sinds 500 n.Chr. voorziet dit waterstelsel de stad Nizwa van water en vormt het de levensaders van de stad en zijn groene dadelpalmen. Dit aloude waterstelsel staat sinds 2006 op de lijst van Unesco.
In het aangename park, voorzien van schaduwrijke picknickplekken, krijgt u een lezing over het aloude unieke stelsel van Aflaj in Oman.

In de namiddag hebben we nog tijd voor een bezoek aan Birkat Al Mawz.
Dit dorp is gelegen aan de voet van het Jabal Akhdar-gebergte en heeft een niet toegankelijk gerenoveerd fort, een falaj-systeem dat de stad al 2000 jaar voorziet van water en op de Unesco-lijst is bijgeschreven en een fotogeniek ruïnedorp op een berghelling, gekenmerkt door vervallen binnenplaatsen, torens en woonhuizen met uitzicht op een oase van dadelpalmen.

Dag 10: Nizwa - Muscat (via de bergroute), Bahla Fort (Unesco)
Vandaag wordt u opgehaald met terreinwagens voor een spectaculaire route door de bergen van Jabal Shams die voert naar Ar Rustaq.
Maar we brengen allereerst een bezoek aan Bahla Fort. Tussen de 12e en 15e eeuw vormde Bahla het hart van de Nabhani-dynastie die regeerde over alle stammen van het binnenland.
De stad is omringd door een 12 kilometer lange muur (die 600 jaar geleden ontworpen zou zijn door een vrouw met de naam Gaitha) waarvan de overblijfselen nog altijd zichtbaar zijn.
Bahla is gebouwd op een kleine heuvel met archeologische overblijfselen die 5000 jaar teruggaan en is in 1987 bijgeschreven op de Unesco-lijst. Het oudste centrale deel van de citadel is gebouwd in de 13e eeuw tijdens de Al Nabhani-dynastie. In de 17e eeuw is het zuidelijk en westelijk deel bijgebouwd, dat in de 18e eeuw is uitgebreid. In de 19e eeuw is Bayt Al Hadith aan de citadel toegevoegd en zo reflecteert deze prachtige citadel de verschillende bouwstijlen uit de kleurrijke geschiedenis van Oman.

Binnen de muren bevindt zich ook een oude Ibadische moskee met een aantal stenen die dateren uit de Perzisch-Sassanidische periode en een wonderschone mihrab van de bekende architect uit Manah, Abdullah Qasim Al Humaymi. Vervolgens rijden we in de richting van Bald Sayt, Omans meest pittoreske bergdorp dat al 3000 jaar wordt bewoond. De route hiernaartoe is wonderschoon met panoramische uitzichten en diepe ravijnen. We rijden vanuit Bald Sayt via de prachtige bergroute verder in de richting van Ar Rustaq met diverse stops op panoramische uitzichtpunten. We eindigen onze weg in Muscat waar we in een prachtige luxe hotel aan het strand verblijven om bij te komen.

Indien het regent of hevig heeft geregend is deze route onbegaanbaar en rijden we via het oude dorp van Izki en het Perzische dorp Imti naar Muscat.

Dag 11: Muscat - excursie naar kasteel Al Hazm - Nakhal Fort & warmwaterbron
Deze dag staat in het teken van twee indrukwekkende forten, te beginnen met die van Al Hazm.
Het fort is ingeschreven op de voorlopige lijst van Werelderfgoed en is in 1708 gebouwd in opdracht van Sultan Bin Saif. Drie jaar later verklaarde hij het gebouw waarin hij woonde tot bestuurscentrum. Het kasteel vormt de laatste rustplaats van de Sultan en biedt een onvergetelijk zicht op de omgeving.
We vervolgen onze fortentocht bij het vlaggenschip van Omans vestingen: Nakhal Fort.
In het fort bevindt zich een gevangenis, een ontmoetingsplek voor vrouwen, een keuken, zogenaamde ‘moordgaten’ en het verblijf van de gouverneur. Nakhal Fort is in de 7e eeuw gebouwd als Perzische vesting maar erna nog vele malen herbouwd en veranderd.
We eindigen de dag bij de warme bronnen van Nakhal waar u samen met vele Omani-families uw voeten een weldadig bad kunt geven.

Dag 12: Muscat- Vrije dag- vertrek naar vliegveld Muscat
Vandaag kunt u kiezen voor een rustdag aan het strand of bij een van de zwembaden van het luxe Intercontinental Hotel of u kunt de sfeervolle stad Muscat op eigen gelegenheid verder verkennen. Het hotel ligt op loopafstand van het Royan Opera House en een populair uitgangsgebied met vele restaurants.
We vertrekken na het avondeten naar het vliegveld voor onze nachtvlucht van Muscat naar Amsterdam.

Dag 13: Muscat – Amsterdam (nachtvlucht)