PARSABAN

Cultuurhistorische reizen

Groepsreis Libanon

"De reuzenstenen van de Goden"  (12 dagen)

Algemene reisbeschrijving groepsreis Libanon

Parsaban organiseert cultuurhistorische groepsreizen naar Libanon vanwege de fascinerende en rijke geschiedenis, de wonderschone paleizen, kloosters, moskeeën, Romeinse tempels en burchten, maar ook vanwege de biodiversiteit van dit land. Deze reis naar Libanon laat je kennis maken met een smeltkroes aan etnische en religieuze groeperingen, met mondaine steden als Beiroet en middeleeuwse bergdorpen als Deir Al Qamar en met een zeer gevarieerd landschap van aloude cederbossen tot aan de prachtige grotten van Jeita.

Libanon maakt deel uit van de vruchtbare sikkel, het gebied rond de Eufraat en de Tigris en de Middellandse Zee, waar omstreeks 8500 v.Chr. de eerste landbouw ontstond. Tussen 1500 en 400 v.Chr. woonden in dit gebied de Feniciërs met hun bloeiende maritieme cultuur. We bezichtigen de indrukwekkende bouwwerken die deze bekwame zeevaarders hebben achtergelaten in historische nederzettingen als Tyrus, Sidon en Byblos en verdiepen ons in hun rijke cultuur en geschiedenis.

In de 1e eeuw v.Chr. viel het huidige Libanon onder de heerschappij van het Romeinse Rijk en maakte deel uit van de Romeinse provincie Syria.
We bezoeken de adembenemende tempels van Baalbek (Unesco) waar de grootste tempel van Jupiter die de Romeinen hebben gebouwd te bewonderen is. U zult versteld staan van de ‘Goddelijke’ proportie en ornamentale details van de tempels van Jupiter, Bacchus en Venus.

De Qadisha-vallei (Unesco) staat bekend als ‘de heilige vallei’. Sinds de 5e eeuw hebben (vervolgde) christenen hier hun toevlucht gezocht. Zij hakten uit de rotsen kapellen en kloosters en een aantal hiervan zijn nog in gebruik. We brengen tijdens deze reis een bezoek aan de mooiste van deze prachtig gelegen kloosters.

In de 7e eeuw werd het gebied ingelijfd door het islamitische Kalifaat en namen de Umayyaden de macht over. We bezichtigen de intrigerende Umayyidische ruïnestad in de Bekaavallei, Aanjar (Unesco). De Bekaavallei staat inmiddels bekend om zijn wijnen en we laten niet na een kijkje te nemen bij de oudste en beste wijnmakers van Libanon.

De kruisvaarders drongen in de 12e eeuw het gebied binnen en bouwden formidabele burchten in Tripoli en Sidon die we zullen bezoeken. Met de verovering van Jerusalem door Saladin Ayubi brak een nieuw tijdperk aan met de opeenvolgende islamitische dynastieën van de Mammelukken en Ottomanen die een unieke en interessante invloed hebben gehad op de bestaande kunst en architectuur, zoals in het bijzonder te bewonderen in Tripoli en het prachtige paleis van Beitedinne.

Kortom een reis waarin natuur, cultuur, en religie per uur verschilt, botst, zich vermengt en overrompelt.

Cultuurhistorische reisleiding op academisch niveau:
Tijdens de reis wordt u getrakteerd op lezingen/verhandeling die in het teken staan van de geschiedenis, kunst en architectuur van Libanon en de levant.

Op een toegankelijke en meeslepende wijze wordt inzicht verschaft in de complexe geschiedenis van het land en de religieuze/etnische verhoudingen.
Ook staan we stil bij de prachtige kunst en -architectuur van Libanon.


Excursies:
Bij deze reis zijn vele excursies inbegrepen die afhankelijk van het gebied in het teken staan van de natuur, de architectuur, de historie of het leven van alledag in Libanon. Naast de vele interessante excursies en verhandelingen is er in de steden zoals Beiroet , Byblos en Zahle voldoende tijd voor individuele activiteiten. De excursies zijn zodanig gepland dat u vaak een deel van de dag op eigen gelegenheid op pad kunt.

Cursussen voorafgaand aan de reis:
Om goed voorbereid aan uw reis te beginnen, kunt u kosteloos deelnemen aan de Cursus voorbereiding Libanon. In deze cursus maakt u aan de hand van een powerpointpresentatie kennis met de geschiedenis van het land. Deze cursus zorgt ervoor dat u de bezienswaardigheden tijdens de reis in hun historische context kunt plaatsen. De cursus neemt ongeveer een hele middag in beslag. De lunch is inbegrepen.

Reisleiding:

Noyan Sahami is oprichter van Parsaban en begeleidt sinds 2008 met succes cultuurhistorische reizen naar landen in het Midden-Oosten, de Kaukasus en Centraal-Azië.

Hij is een geboren verhalenverteller en beschikt over een brede kennis van de geschiedenis, kunst en religie van de landen die Parsaban aandoet. Hij is geboren en getogen in Iran en woont nu ruim 30 jaar in Nederland.

Noyan spreekt  vloeiend Nederlands en Farsi en heeft in Nederland gewerkt als beëdigd tolk en vertaler en docent interculturele communicatie.
Ook spreekt hij Engels, Spaans en Arabisch.

Hij geeft cursussen, lezingen en gastcolleges over uiteenlopende thema’s, waaronder de kunst en geschiedenis van de Zijderoute, de geschiedenis en politiek van het Midden-Oosten en de oosterse (islamitische ) kunst en architectuur.

visuele impressie reis Libanon: