PARSABAN

Cultuurhistorische reizen

Groepsreis Libanon

"De reuzenstenen van de Goden"  (12 dagen)

Reactie reizigers groepsreis Libanon:

Groepsreis Libanon, april 2023
Louise Koopman, Den Haag

- Voorbereidende bijeenkomst Libanon
Waardevol! Om de reisgenoten alvast te ontmoeten, antwoorden op de praktische vragen, een lekkere lunch maar bovenal de wetenswaardigheden over historie en het hedendaags Libanon.
- Vervoer
Verrassend dat de vlucht maar 4,5 uur duurt. De bus ter plaatse is kleiner dan de standaard touringcar (noodzakelijk vanwege de wegen door de heuvels) maar alle reizigers hadden ieder twee plekken ter beschikking. Uitstekende chauffeur, ik voelde me helemaal veilig in het soms krankzinnige verkeer.
- Hotels
Uitstekend. Al is er verschil in de meer high brow Sheraton Beirut en Aleph Byblos en de ietwat ouderwetse hotels in Zahle en B’Charré. In de eerste twee alle moderne gemakken, de andere twee charmant met speciale vermelding van Le Notre met de genoeglijke open haard, een heel goede chef in de keuken en uitstekende bedden.
- Reisleiding
Dé reden dat ik voor Parsaban kies, nu al de derde keer: bovenal verstaat Noyan de kunst om zijn immense kennis in onderlinge verbanden over te brengen, in context van tijd en locatie. Mooie verhalen, met humor, en hij leerde mij aandachtiger te kijken. Grote waardering voor zijn betrokkenheid en hoe hij ook praktische zaken heel fijn voor ons regelde. Zijn bezieling is aanstekelijk.
- Algemene indruk van de reis en het programma
Parsaban is de enige organisatie waarmee ik groepsreizen wil maken. Alles tot in de puntjes geregeld. Het in-oor audiosysteem tijdens de sites is heel fijn want biedt de mogelijkheid toch een beetje je eigen gang te gaan. Het programma moest ter plekke deels worden omgezet vanwege de weersomstandigheden en misschien werkte dat wel in ons voordeel. Daarnaast kregen we de kans een paleis te bezoeken dat niet vaak voor publiek open is. Geweldig dat Noyan dit aanbood en soepel in het programma wist in te passen, het ging niet ten koste van iets anders.
Libanon is een heel verrassend land, vol tegenstellingen en tegenstrijdigheden, gastvrij, met een fantastische keuken, en bezit de mooiste natuurschat die ík ooit heb gezien (Jeita grot). Al is de infrastructuur niet geweldig, het land is goed te bereizen.

Groepsreis Libanon, april 2023
Jos Bours en Marlies Houtvast, Utrecht
We zijn zeer tevreden over de reis. De voorbereiding was grondig en informatief; een hele kunst bij een land met zo’n chaotische geschiedenis. De bus was oké, de hotels waren uit de kunst, het eten meer dan voortreffelijk en de begeleiding van zeer hoog niveau.
En de ironie nooit ver weg. Wie gewöhnt.
Dus klasse!

Groepsreis Libanon, april 2023
Marie-Colette Roosen, Amsterdam
Libanon is een mooi, interessant en zeer oud land. Tevens een land dat zich kenmerkt door tegenstellingen, in religieus en in politiek opzicht, maar eveneens in de context rijkdom-armoede. In de voorbereidende bijeenkomst, die sowieso heel leerzaam was -ook omdat je niet alle informatie enkel uit een boek(je) wilt halen- kwam dit ook naar voren.
Het programma van onze reis was zodanig samengesteld dat wij al die aspecten hebben kunnen zien en waarnemen, zij het met een beperking inherent aan welke reis dan ook -je bent er slechts korte tijd.
Het vervoer was heel goed, waardoor wij die tijd optimaal hebben kunnen benutten.
De hotels waren prima qua comfort en voorzieningen.
In grote mate heeft de reisleiding bijgedragen aan de prachtige reis door dit land, met daarbij -niet onbelangrijk- ook iedere dag tijd en aandacht voor de overheerlijke Libanese cuisine.

Groepsreis Libanon, april 2023
Fran Corbey, Den Bosch
De voorbereiding voor vertrek, was erg informatief en lekker. Prettig is de kennismaking met de reisgenoten. De uitleg over wat te verwachten valt in Libanon is helder, evenals ook de uitleg over de ontstaansgeschiedenis, waardoor er meer inzicht en begrip komt over de huidige situatie.  
Vervoer: Het vervoer met een grote bus, waardoor we allemaal een plek bij het raam hadden, was prima. De chauffeur reed veilig en ook stevig door en ik heb me geen moment bang gevoeld.
Hotels: De hotels zijn van prima kwaliteit, fijn dat we in 12 nachten maar 4 hotels hadden. Elektriciteit, wifi, warm water, goede ontbijten, het was er allemaal.
Reisleiding: Onder de bezielende reisleiding van Noyan kan het niet fout gaan: enorme kennis van zaken, verbindingen leggen, belangrijke info op een prettige wijze herhalen en last but not least de humor, die er steeds was gemengd met de eigenschap van een geboren verhalenverteller.  Daarnaast is het uitdelen van lekkernij tijdens het rijden, sfeer verhogend en de aanwezigheid van kosteloos water voelt ook prettig! Ook al wordt het programma omgedraaid vanwege een niet te nemen pas, het vraagt improvisatievermogen en souplesse en die was er ruimschoots.Het spreken van Arabisch opent volgens mij ook sneller deuren.
Algemene indruk van de reis: Het programma zit goed in elkaar met de start in het museum in Beirut, waar we een eerste prachtige indruk kregen met uitleg via de oortjes, wat ook prettig is zodat je wat meer bewegingsvrijheid hebt en geen tijd verdoet met bordjes lezen en daardoor de tijdsdraad kwijtraakt. Het bekijken van de archeologische sites, waarbij ik door je uitleg mijn fantasie kon laten gaan en ik meer in de brokstukken kon gaan zien en waarderen dan daarvoor! Bijvoorbeeld bij het hippodroom: ik vloog bijna uit de bocht en zag me al in een sarcofaag terecht komen aan de andere kant van de weg.Wat ik als steeds heel prettig heb ervaren is dat de lunches bij de prijs zijn inbegrepen; geen gedoe met apart afrekenen!De uitleg over het ontstaan van de godsdiensten, de onderlinge verhoudingen, en de politieke situatie is ingewikkeld, maar door de enthousiaste uitleg van de reisleider behapbaar. De lunches waren steeds zeer uitgebreid en erg lekker en steeds in prettige restaurants.In 12 dagen heb je me een mooie indruk gegeven van het land, de ingewikkelde geschiedenis, de cultuur en de veerkracht van de Libanezen.


Marion van den Ende en Arnoud van Grieken, Almere
Groepsreis Libanon 14 november 2022

- Voorbereidende bijeenkomst Libanon
Die hebben wij helaas moeten missen.
- Vervoer
Prima comfortabele bus, de wegen zijn uitstekend. Goede chauffeur.
- Hotels
Alle hotels waren in hun soort, afhankelijk van de locatie, goed. In Beiroet comfortabel hotel, vlak bij een mall waar diverse restaurantjes met uitstekend Libanees eten. In Zahle een sfeervol, wat ouder hotel, waar de bedden wat hard waren maar waar je heerlijk kan eten en er is een mooie tuin bij. Het hotel in B'charre is prachtig gelegen hoog in de bergen, wat eenvoudiger, zowel qua kamers als qua eten en ingericht op koude nachten. Het hotel in Byblos is vlakbij de archeologische site en het stadscentrum, heeft een fantastisch uitzicht vanuit de ontbijtzaal op de archeologische site. Het stadscentrum is gezellig en heeft veel lekkere restaurants die ook open zijn.  
- Reisleiding
Noyan is een rasverteller, weet ontzettend veel en neemt de tijd voor alles. De reis was prima georganiseerd. Ondanks dat we heel veel musea, archeologische sites, kerkjes etc etc bezocht hebben en daarmee de hele dag gevuld hadden, was het tempo heel rustig en hadden we nooit het gevoel dat we gehaast van het een naar het ander gingen. De uitgebreide Libanese lunch elke dag was, behalve heerlijk en gezellig,  steeds een mooie onderbreking van de dag waar ook de tijd voor genomen werd.
- Algemene indruk van de reis en het programma
Er valt prima en veilig te reizen in Libanon. Nergens iets van maatschappelijke spanningen gemerkt.
Alles deed het (elektriciteit, warm water). De wegen zijn goed. Het is een prachtig land waar erg veel moois te zien valt en veel over de historie te leren. Beiroet maakt wel een wat een getraumatiseerde indruk, maar dank je de koekoek na de burgeroorlog en de grote explosie van 2 jaar geleden, maar men is volop bezig alles opnieuw op te bouwen en door middel van moderne kunst de traumatische herinneringen te verwerken. Dat is heel indrukwekkend om te zien.

Indu Pillai, Venlo
Groepsreis Libanon 14 november 2022

- Voorbereidende bijeenkomst Libanon:
Informatief en heel duidelijk. Voor de inwendige mens werd ook goed gezorgd.
Vervoer:
Zeer comfortabele touringcar. Reza was een bekwame chauffeur en erg prettig in de omgang.
- Hotels:
Goede hotels, zonder stroomstoring, meestal in het centrum, op loopafstand van restaurants.
- Reisleiding:
Ik heb eerdere reizen gemaakt met Parsaban met Noyan als reisleider en ik was ook deze keer niet teleurgesteld!Noyan is een geboren story teller en zijn kennis over geschiedenis, religie en kunst is ongeëvenaard. Hij neemt je met gemak mee terug naar oudere beschavingen, eeuwen en tijdperken.
- Algemeen indruk van de reis en het programma:
Libanon is een veilig land met goede voorzieningen voor toeristen. Mooie musea en bezienswaardigheden met een aantal op de Unesco-Werelderfgoed lijst.Het programma was goed gepland en relaxed. De lunches waren zeer uitgebreid en overvloedig in goede restaurants.
Als je met Noyan eerder hebt gereisd, dan weet je wat je te wachten staat en zo niet, dan is het zeer de moeite waard om het een keer te doen naar zo’n mooie land als Libanon. In het kort, een prachtige, interessante en inspirerende reis.

Olga Verhulst, Zwolle
Groepsreis Libanon 14 november 2022
- Voorbereidende bijeenkomt: Bijeenkomst in Amsterdam was heel fijn.
- Vervoer:
De rechtstreekse vlucht was heel prettig. Busvervoer prima en veilig.
- Hotels:
Sheraton in Beirut: goede ligging in nette buurt en hotel verder prima,
Hotel in Zahle: aandoenlijk hoe zij probeerden er wat van te maken. De tuin en de kikkerbilletjes voor mij een aparte herinnering.
Bscharre: was qua ligging en kamer prima, al is het gebrek aan keuken niet echt handig. Het is niet anders. Het had wel wat met die pizzadozen.
Het hotel in Byblos was qua ligging TOP! Die gunstige ligging prevaleert. Van hotelmanagement hadden zij niets begrepen. De kamer was verder goed maar voor twee personen misschien wat klein.
- Reisleiding:
Ik ga niet weer de loftrompet steken over de reisleider, anders gaat hij naast zijn schoenen lopen, maar zijn kennis is fenomenaal!
- Algemene indruk van de reis:
Ik heb genoten van de reis en van het ondanks de oorlog en recessie prachtige land.
De informatie was overweldigend en ik vrees dat ik niet alles op de harde schijf kon krijgen.
Goede organisatie, fijne groep en prachtig programma.

Mariella Hilberink, Venlo
Groepsreis Libanon 14 november 2022
Ik kan geen enkele negatieve opmerking bedenken voor deze reis. De voorbereidingen waren prima geregeld. De informatie was compleet.
Het vervoer was uitstekend. De dagen waren goed gevuld en niet overdreven vol. Er was genoeg ruimte voor een kopje koffie en eten.
Een betere reisbegeleiding als deze heb ik nooit gehad. Mijn complimenten en ik zal Parsaban zeker aanraden aan vrienden en kennissen. Nogmaals bedankt voor de fijne tijd in Libanon!

Charlotte Abma, Bussum
Groepsreis Libanon 14 november 2022
Deze reis geef ik in alle opzichten een 9. Met name de info van de reisleider Noyan tijdens het busvervoer en bij de monumenten/opgravingen was inhoudelijk heel boeiend en afwisselend.  Verder had je gelijk dat de Libanese keuken heerlijk is, wat een fijne lunches kregen we!

Silvy en Paul van Erven, Bavel
Groepsreis Libanon 15 mei 2019
De reis was geweldig, erg mooi land, verrassend, boeiend en veilig. De Bekka vallei is op de site van BuZa oranje gekleurd maar daar is helemaal niets van te merken, heb mij geen moment onveilig of ongemakkelijk gevoeld.  De diversiteit was onverwacht. Erg mooi om in het nationaal museum heel veel te zien en daarna op die plaatsen te komen waar de spullen vandaar komen. Ook zeer interessant om de verschillende religies naast elkaar te zien.
Zeker een aanrader!
PROGRAMMA
Van tevoren vroegen wij ons af of 12 dagen niet veel te kort zou zijn voor een klein land als Libanon, maar het blijkt eigenlijk precies goed te zijn. Programma zorgde voor een heel aangenaam tempo, relaxed en toch heel veel gezien.
HOTELS
Die waren gewoon erg goed, heel fijn dat oude paleis met zwembad.
Hotel in Byblos is perfect, andere hotel aan zee was ook fijn, het chalet hotel in het cederhout was erg gezellig. Het zat ook gezellig in het restaurant in de tuin van het hotel met eigen rivier en zwanen. De ligging van Caramel hotel in Beirut is perfect. Zeker aanhouden al deze hotels. Fijn rustig gelegen.
VERVOER
Voor jouw verwende Parsaban reizigers is het na Iran en Oman even wennen om naast elkaar te moeten zitten in deze kleinere bus, maar het is helemaal duidelijk dat een grotere bus hier absoluut onmogelijk is! Alle lof voor Bassam, de chauffeur die ons probleemloos overal doorheen manoeuvreerde, vooral die steile afdaling vol haarspeldbochten naar het klooster in de diepte.
LUNCHES
Die waren gewoon perfect, erg leuke en gezellige locaties met heerlijk eten. Ik ben gelukkig maar 9 ons aangekomen…..Heel fijn ook het avondeten wat jij steeds regelde, het restaurant in Beirut is zeker een aanrader.
Kortom, wij vonden het een hele mooie reis en hebben weer genoten van jouw uitleg en verhalen.
De bijeenkomst vooraf was ook weer erg nuttig.

Ariadne Andriessen, Lelystad
Groepsreis Libanon 15 mei 2019
Dit was een top reis in alle opzichten!De bus, de chauffeur, de lunches, de hotels en jij natuurlijk, allemaal uitstekend.
Het programma was zeer gevarieerd, het hele land in een notendop gezien en kunnen proeven.
Een fantastische culinaire, culturele en historische reis met een prachtige afwisselende natuur, waar we gelukkig ook van konden genieten.

Jan Braak en Nel Snoek, Purmerend
Groepsreis Libanon 15 mei 2019
Accommodatie en vervoer:
De hotels waren goed tot zeer goed.Het vervoer was prima aardige chauffeur.
Lunches:
De lunches waren heerlijk en erg uitgebreid.
Programma en reisleiding
Het was een prachtige reis heel gevarieerd. Veel cultuurhistorische aspecten en een zeer mooie natuur. Een prachtig land zeker een aanrader!
De reisleiding was wederom top. Goede deskundige uitleg van Noyan.
De plaatselijke gids had ook veel kennis van zaken.

Henk Pasma en Bibi Jansen, Doetinchem
Groepsreis Libanon 15 mei 2019
Wij hebben genoten van de Libanon-reis.
1. Hotels prima met Tripoli als geringe dissonant
2. Lunches werden steeds beter alleen te overvloedig aanbod!
3. Transport excellent met prima chauffeur met gevoel voor humor.
4. Reisleiding van jou zoals we gewend zijn, voor een deel vastgelegd op mijn video.
Alles bij elkaar een schitterende ervaring en zeker aan te raden!

Alan Ferguson
Groepsreis Libanon 15 mei 2019
Programma:  
Prachtig divers programma over de cultuur, geschiedenis en politiek van de Levant in het algemeen en Libanon in het bijzonder.
Vanaf de tijd van de Feniciërs tot het Midden-Oosten van vandaag.   Goed georganiseerde dagelijkse programma's met inbegrip van historische locaties, city tours, musea, samen met de gedetailleerde uitleg en toelichting zoals Noyan altijd verzorgt.
Hotels: Goede hotels met comfortabele en stille kamers.Vervoer Comfortabele tourbus, geschikt voor het verkeer in Libanon.
Lunches: Fantastisch gevarieerd Libanees eten van home-cooking kwaliteit.
De tour is alleen al vanwege de culinaire aspet zeer de moeite waard!

Laurette Hulswit, Bleskensgraaf
Groepsreis Libanon 15 mei 2019
1. Bijeenkomst voorbereiding:
Weer zeer de moeite waard. Ook goed om je medereizigers te ontmoeten.
2. Kwaliteit vervoer:
Goed. Voor dit land met zijn bergen, bochtige wegen en smalle straatjes is een kleinere bus perfect.
3. Accommodatie:
Heel goed. Het Resthouse in Tyr was iets minder, maar voor één nacht geen probleem.
Caramel in Beirut vond ik heel prettig. Prima ligging en plezierig personeel. Ook lekker eten.
4. Reisleiding:
Noyan, zoals altijd, interessant, goed gedoseerd, kundig en met humor.
5. Totale indruk:
Fantastisch!
Een land om nog eens naar terug te gaan.

Joke ten Brummelhuis, De Bilt
Groepsreis Libanon 15 mei 2019
Hotels:
Heerlijke hotels hebben we gehad. In Beiroet in het centrum van Beiroet in de Hamrastraat, prachtige plek, je zag het leven in Beiroet, je kon lopen naar de zee langs de boulevard van de middellandse zee.In Byblos hadden we een heel super hotel aan zee in de buurt van de historische wijk. Je kon heerlijk uit eten gaan daar ’s avonds, hele mooie plek.
Alle hotels waren goed, maar deze 2 sprongen er voor mij uit.
De lunches:
Nog nooit heb ik steeds zo lekker gegeten, overheerlijke lunches met heerlijk verschillende smaken, doet denken aan de keuken van Ottolenghi, maar dan nog overvloediger. De lunches waren voor mij de hoofdmaaltijd.
Op leuke plekken kwamen we terecht om te lunchen, je moet deze plaatsen echt kennen, anders kom je er niet zomaar terecht.
Het vervoer:
Prima bus met chauffeur, voldoende ruimte voor iedereen om ontspannen te kunnen zitten en ruimte om goed rond om je heen te kunnen kijken.
De reisleiding:
Een betere gids dan Noyan kun je niet hebben, hij weet veel, hij vertelt heel beeldend, zodat je meegenomen wordt in zijn verhaal, het is nooit saai om naar hem te luisteren. Voor mij is het belangrijk om met een reisleider mee te gaan die veel weet van het land, de geschiedenis en de huidige situatie in het land. Dat kan Noyan als geen ander.
Het programma:
Het was een prima programma, veel gezien van Libanon.
Baalbek vond ik heel bijzonder om daar te zijn, hele mooie plek. Wist nooit dat Libanon zo’n vruchtbaar land was in de Bekkavallei.
Het berglandschap is prachtig, we troffen nog wallen van meters hoge sneeuw langs de weg.
Ook bijzonder om te ervaren hoe verschillend de steden of dorpen zijn waar verschillende godsdiensten naast elkaar leven.
Verschil in rijkdom tussen verschillende gebieden. Door in het land rond te reizen ervaar je de verschillende politieke en godsdienstige invloeden in een land dat al zo’n lange historie heeft.
Voor mij was het een onvergetelijke reis, ik heb heel veel gezien en gehoord, daar heb ik volop van kunnen genieten.

Els van der Werff, Schagen
Groepsreis Libanon 15 mei 2019
Ik heb genoten van de reis door het zeer afwisselende landschap. Vooral de tocht door de bergen en over de pas was spectaculair.
Zoveel sneeuw en ijs en een dag later ruim 30 graden in de Bekaa vallei!
Beiroet was een leuke stad om te verkennen, het Boutique hotel prima en zeer gunstig gelegen.
Tyrus een enig plaatsje en een fantastisch hotel aan zee. Bcharre had ik niet willen missen.
Uitstekend hotel en dichtbij het cederbos.Anjar vond ik haast nog indrukwekkender dan Baalbek. Jammer dat die steigerdoeken veel verhulden. Ik heb genoten van de wandeling in het andere cederbos, op weg naar Sidon.
Eigenlijk het enige hotel waar je het massa toerisme kon ervaren. Dan was het zomerpaleis de dag ervoor wel even anders; een geweldige ervaring.

Kortom:-afwisselende en interessante route-veel interessante bezienswaardigheden-meestal goede tot zeer bijzondere hotels-lekker eten-zeer goede informatie van de reisleider Noyan-ook heel goede informatie van de plaatselijke gids.  Ik ben heel blij met Noyan en zeer tevreden over programma's en prestaties van Parsaban.