PARSABAN

Cultuurhistorische reizen

Groepsreis Libanon

"De reuzenstenen van de Goden"  (12 dagen)

Dagprogramma groepsreis Libanon

Dag 1: Amsterdam-Beiroet
Aankomst vliegveld Beiroet en overnachting in hotel in Beiroet

Dag 2: stadsexcursie Beiroet- namiddag vrij
We beginnen de dag met een bezoek aan het Nationaal Museum, gebouwd in 1930, met een prachtige collectie die de complexe en rijke historie van de afgelopen 60 eeuwen van Libanon weergeeft. Hier krijgt u een uitgebreide rondleiding door de reisleider langs de vele artefacten uit verschillende periodes van de Libanese geschiedenis. Een uitstekende introductie van al het moois dat we gaan zien gedurende onze reis.Erna maken we een wandeling door de Sursock straat met zijn kleine paleizen en het wonderschone gebouw van het Sursock Museum. Via de trappen dalen we af naar de gezellige Gouraudstraat en eindigen we met een lunch in de Saifi wijk met typische huizen in pasteltinten.
In de namiddag heeft u vrij om op eigen gelegenheid het mondaine Beiroet te verkennen.

Dag 3: stadexcursie Beiroet
In de ochtend brengen we een bezoek aan het Archeologisch Museum op het complex van de American University van Beirut.
In het museum krijgt u een rondleiding langs de indrukwekkende archeologische vondsten uit het bronzen, hellenistische, Romeinse, Byzantijnse, Oemmayidische en Ottomaanse tijdperk.  
We vervolgen onze weg naar het stadsdeel ‘Downtown’ waar we een bezoek brengen aan de moderne Beiroet Souks en de Al Omari-moskee. Deze moskee werd gebouwd in 635 tijdens het bewind van de tweede kalief van de islam, Umar Bin El Khattab. Het werd in de 12e eeuw door de kruisvaarders omgebouwd tot een kerk. De islamitische Mammelukken bouwden het in de 13e eeuw wederom om tot een moskee. Het is een prachtig voorbeeld van de Mammelukse architectuur. (U kunt hier alleen islamitisch gekleed naar binnen. Vrouwen moeten een hoofddoek dragen). Vlak bij de Al Omari-moskee ligt de mooie maronitische kathedraal van Saint George die we eveneens gaan bekijken en heeft u vanuit de tuin prachtig zicht op de blauwe koepel van de Muhammad Al-Amine-moskee. Onder de kathedraal ligt een klein maar fijn museum met opgravingen uit de Fenicische, Byzantijnse en Romeinse tijd.
In de namiddag brengen we een bezoek aan Burj Hammoud, een interessante en levendige Armeense wijk aan de buitenrand van Beirout.

Dag 4: Beiroet - Sidon - Tyrus (UNESCO) – Beiroet
We rijden in de ochtend langs de kust naar Sidon met zijn pittoreske oude vissershaven.
We brengen een bezoek aan het mooie zeekasteel van de kruisvaarders, de smalle straatjes van de traditionele en levendige soek, de Omari-moskee en de oude Bab Al Saray-moskee.
Erna vervolgen we onze weg naar Tyrus, van oudsher een belangrijke havenstad.  We brengen een bezoek aan de indrukwekkende Romeinse sites van Al Bass en Al Mina, beiden op de Unesco-Werelderfgoedlijst.
Al Bass is bekend vanwege de grootste en best bewaard gebleven Romeinse hippodroom van de wereld. De site van Al Mina is prachtig gelegen aan zee en beschikt over een mooie hoofdstraat van Byzantijns mozaïek omringd met bijzondere kolommen.
Aan het eind van de middag rijden we terug naar Beiroet.

Dag 5: Beiroet – Deir el Qamar- Beitedinne- Zahle
Na een mooie rit door het Choufgebergte bereiken we het charmante Deir el Qamar waar gedurende de 16e tot de 18e eeuw veel politieke leiders hebben gewoond. Deir al Qamar werd in 1590 de hoofdstad van Mount Libanon op aandringen van Fakhredinne Maan II, een van de belangrijkste figuren in de geschiedenis van Mount Libanon. Het stadje is rijk aan middeleeuwse architectuur, paleizen in typische Khan-stijl en smalle straatjes om doorheen te slenteren.
Niet ver van Deir el Qamar ligt  het wonderschone paleis van Beiteddine. Het paleis is gebouwd in 1788 door Italiaanse architecten en de allerbeste vakmensen uit Damascus en Aleppo in opdracht van emir Bashir Shabib II. Het bevat verfijnd houtsnijwerk, kleurrijke mozaïeken, luxueuze Turkse baden en is een hoogstaand voorbeeld van Libanese architectuur uit de 19e eeuw.Na een bezoek aan dit indrukwekkende paleis rijden we door naar Zahle.

Dag 6: Zahle - Anjar (Unesco) - Ksara- Zahle
We beginnen de dag met een excursie naar Anjar (Unesco-werelderfgoed), gebouwd in 710 door de Oemayyadische Kalief Al-Walid I.
De historische stad van 114.000 m2 bevat een prachtige symmetrische plattegrond die de stad verdeeld in vier gelijke delen met in het midden een tetrapylon. Het grootste juweel van de overgebleven Oemayyadische stad is het Grote Paleis waarvan een muur en een aantal bogen nog intact zijn.
Anjar is een walhalla voor de liefhebber van kunst en architectuur. Hier is de broedplaats geweest van de Islamitische architectuur, met dank aan Romeinse en Armeense bouwmeesters. De reisleiding begeleidt u door de ruïnes en legt fascinerende verbanden tussen de Islamitische, christelijke en Armeense architectuur en iconografie.
Na een bezoek aan Anjar vervolgen we onze route naar de wijnproeverij van Ksara, een van de oudste en beste wijnmakers van Libanon. Hier krijgt u een rondleiding door de natuurlijke wijnopslagplaatsen onder de grond en kunt u een aantal wijnen proeven.
In de namiddag bent u vrij en kunt u op eigen gelegenheid het gezellige stadje Zahle verkennen en in contact komen met de vriendelijke bevolking van de stad. We overnachten in Zahle.

Dag 7: Zahle - Baalbek (UNESCO) – Cederbos - B’charre
Vandaan brengen we een bezoek aan het tempelcomplex van Baalbeck (Unesco-werelderfgoed). Hier staat de grootste tempel van Jupiter die ooit gebouwd is door de Romeinen en die de importantie van de locatie op het kruispunt van de belangrijkste handelsroutes aanduidt.
Het complex bevat een van de meest indrukwekkende Romeinse overblijfselen van de wereld en bevat de grootse tempel van Jupiter, de prachtig bewaard gebleven tempel van Bacchus en de charmante tempel van - naar verluidt - Venus.
Vanuit hier vervolgen we onze weg naar de ‘Cedars of God’, een klein woud van cederbomen dat overgebleven is van de ooit overweldigende cederbossen die zich over heel Mount Libanon uitstrekten. De route naar dit cederbos is spectaculair en brengt ons over de hoogste pas van Libanon. Op de top van de pas, op een hoogte van ruim 2900 meter, heeft u prachtig zicht over zowel de Qadisha-vallei als de Bekaavallei.
We eindigen de dag in het maronitische bergdorp B’ charre, omringd door het natuurschoon van de Qadisha-vallei en de besneeuwde bergtoppen van Jabal el Mekmel.
We overnachten in een hotel in B’charre met prachtig zicht op al dit natuurschoon.

Dag 8: B’charre - Qozhaya - Byblos
B’charre is niet alleen mooi gelegen maar ook het geboortedorp van Khalil Gibran, een belangrijk filosoof, kunstenaar, schrijver en dichter. Wereldleiders als Ghandi en John F. Kennedy gebruikten zijn teksten als inspiratiebron. We brengen in de ochtend een bezoek aan het Khalil Gibran-museum om nader kennis te maken met zijn denkbeelden en werken.
Erna vervolgen we onze route door de prachtige Qadisha-vallei, die in zijn geheel op de Unesco-Werelderfgoedlijst staat. De maronieten vluchtten naar deze vallei nog voor de komst van de Arabieren in de 7e eeuw vanwege conflicten over de vraag of Christus goddelijk, menselijk of allebei was. In deze vallei brengen we een bezoek aan het mooi gelegen Qozhaya-klooster, Deir Mar Antonios Qozhaya. Dit klooster is in de 12e eeuw gebouwd en nog altijd in gebruik. Het is deels uit de rotsen gehouwen en heeft een schitterende façade.
Indien de tijd dit toelaat brengen we ook een bezoek aan Deir Mar Elisha, een belangrijk klooster, opgaand in de rotsen en spectaculair gelegen.
Hier werd in 1695 de maronitische orde van Libanese monniken gesticht.
We rijden via de Qadisha vallei verder naar de kustplaats Byblos waar we zullen overnachten.

Dag 9: Byblos (Unesco) – Batroun - Byblos
Byblos wordt al bewoond sinds de neolithische tijd en was een belangrijke Fenicische stad, met de naam Gubla. Ons moderne alfabet vindt hier haar oorsprong. De Grieken hebben de stad omgedoopt tot Byblos en de stad nam in importantie toe nadat 3000 jaar v.Chr. vanuit de haven van Byblos cederhout werd vervoerd naar Egypte in ruil voor goud en linnen. Sindsdien kent Byblos een bewogen geschiedenis waarover u uitgebreid zult worden geïnformeerd tijdens ons verblijf in Byblos.
In de ochtend krijgt u een rondleiding door de indrukwekkende archeologische site van Byblos met het Frankische kasteel, de Fenicische stadsmuren, het Romeinse theater, de tempel van Balaat Gebal, de Obelisk-tempel en de koninklijke necropolis. Behalve deze mooi gelegen archeologische site doen we ook de gezellige oude haven aan voor een lekkere lunch, de oude souk en het baptisterium Saint John van Byblos.

Na de lunch vertrekken we naar Batroun, een van de oudste steden ter wereld, en ook wel bekend onder de Griekse naam Botrys. In Batroun brengen we een bezoek aan de indrukwekkende Fenicische muur, gebouwd van zandsteen, en de gezellige haven met een mooie historische kerk. We overnachten in Byblos.

Dag 10: Byblos – Balamand – Tripoli – St Nourieh - Byblos
We vertrekken in de ochtend naar het Balamand-klooster, ook wel het ‘Grieks orthodoxe patriarchaat van Antiochië en het gehele Oosten’ genoemd. Het complex is oorspronkelijk gesticht in 1157 door de Orde der Cisterciënzers maar vormt sinds de 17e eeuw een belangrijk patriarchaat van de Grieks-orthodoxen en is door hen omgebouwd tot een groot complex van 5000m2.

Vanuit Balamand rijden we door naar Tripoli, een soennitische stad, die op Cairo na over de meest indrukwekkende architectuur uit de Mammeluk-periode beschikt. We brengen een bezoek aan de prachtige citadel van kruisvaarder Saint-Gilles die later werd ingenomen door de Mammelukken, getuige de diverse Mammelukse architectonische hoogstandjes en inscripties.
De Ottomanen voegden er tijdens hun periode een wonderschone Ottomaanse poort met inscriptie aan toe die nu de toegangspoort vormt.
De stadsexcursie brengt ons verder langs de Jami al-Kabir-moskee die gekenmerkt wordt door een interessante vermenging van westerse en Mammelukse architectuur, de oude hammams, de madrassa al-Burtasiya en de Taynal-moskee. Deze moskee vormt een toonbeeld van schoonheid van Mammelukse architectuur. Na de interessante stadsexcursie in Tripoli keren we via st Nourieh terug naar Byblos.
We overnachten in Byblos.

Dag 11: Byblos – Harissa – Jeita – Beiroet
We beginnen de dag met een bezoek aan Harissa waar we met een kabelbaan naar het standbeeld van Our Lady of Lebanon gaan, een icoon voor de christenen in Libanon. Vanaf de top van het standbeeld, te bereiken via 104 treden, heeft u een prachtig uitzicht over de baai van Jounieh. Vanuit Harissa vervolgen we onze weg voor een bezoek aan een van de meest indrukwekkende grotten van de wereld, de Jeita-grotten. Deze grotten staan op de shortlist van de 7 natuurwonderen van de wereld en werden al bewoond in de paleolithische periode. De 9 kilometer lange grotten bieden een adembenemende galerij aan stalactieten en stalagmieten. (In het benedendeel van de grotten kan het fris zijn, dus neem warme kleding mee.) De Jeita-grotten vormen de oorsprong van de Nahr Al Kalb-rivier. De Egyptische Pharaoh Ramses II was 3000 jaar geleden de eerste die een gedenkteken achterliet langs deze rivier ter nagedachtenis aan zijn overwinning. Sindsdien zijn door diverse buitenlandse veroveraars 22 gedenkstenen geplaatst langs de rivier, waardoor zij de afgelopen 3000 jaar aan Libanese geschiedenis markeert.
We eindigen de reis waar we begonnen zijn en overnachten in het mondaine en levendige Beiroet.

Dag 12: Beiroet - Amsterdam
Vandaag vliegen we terug naar Amsterdam.